Queer wordt door MS Word in het Nederlands als een niet bestaand woord rood onderstreept. Queer is in Nederland vaak een nog niet genoeg besproken onderwerp. Omdat het niet genoeg besproken wordt zijn er misverstanden. De betekenis van queer beschrijft de afzetting tegen het standaard heteronorm en trekt graag elk hokje in twijfel. Hierdoor krijgen queers nog steeds met geweld te maken. Omdat het in Nederland nog een taboeonderwerp is, is op 2 december de aftrap van #WIJZIJNHETZAT ingezet.

De actie werd opgezet naar aanleiding van een filmpje dat op 14 januari 2018 op Facebook verscheen. Hierin vertelt Willem de Wit over respectloze gebeurtenissen ten aanzien van de LHBTIQ-gemeenschap. Willem de Wit, ook wel bekend als Dusty Gersanowitz, is in Nederland bekend als dragqueen. In 2017 won zij de Pink Promiss Honorary Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan mensen uit de LHBTIQ-gemeenschap die zich inzetten voor goede doelen en maatschappelijke zaken binnen de gemeenschap. LHBTIQ staat voor Lesbienne, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Interseksuele en Queer. In Nederland worden mensen binnen deze gemeenschap nog steeds gediscrimineerd, uitgescholden en soms met geweld behandeld. Willem de Wit vindt dit  hartverscheurend en vind dit niet kunnen. Hij is daarom de hashtag #IKBENHETZAT begonnen om zo de noodzaak te laten zien van het probleem en er iets aan te doen. Het facebook-filmpje is inmiddels dertienduizend keer bekeken en is opgenomen door de landelijke media en een groot deel van de gemeenschap.

Stichting Jonge Utrechtenaers zet zich in voor queers om zo een vriendelijk en open milieu te kunnen bieden. De stichting is zeven jaar geleden opgericht voor jongeren in Utrecht die het moeilijk vinden om uit de kast te komen, zij kunnen in contact komen met andere jongeren die de situatie goed begrijpen. De stichting was het zat om toe te kijken naar de mishandelingen van dit jaar en is samen met de beweging #IKBENHETZAT een landelijk empowerment campagne begonnen. Op zondag 2 december was de aftrap van het evenement in de Ekko in Utrecht. Bij dit evenement was, namens gemeente Utrecht, GroenLinks wethouder diversiteit Linda Voortman aanwezig en werd er namens het ministerie van OCW een videoboodschap van minister Ingrid van Engelshoven vertoont . Ook spraken Dusty Gersanowitz (Willem de Wit) en Jonnie Paling, voorzitter van Stichting Jonge Utrechtenears. Het officiële gedeelte werd afgesloten door Paul Haenen, in de rol van Dominee Gremdaat. Dominee Gremdaat staat bekend om zijn heldere visies op de zaken in het land en hij zit regelmatig bij praatprogramma’s aan tafel. Na het officiële gedeelte werden er prijzen gewonnen in de loterij en kon er gedanst worden op de dansvloer, onder leiding van DJ’S the G-Team, Bibi de Holanda, Divine en Roompjesuikeroompje.

Bij het evenement waren ook andere queer diva’s aanwezig. Onder andere Loena Maas (20) die in 2018 werd gekozen als allereerste Youth Pride Ambassadeur op de Amsterdam Pride. Leona is transgender en heeft het vroeger op school daardoor niet makkelijk gehad. Ook Nielson van Amerongen met zijn drag personage Salem Reed was aanwezig, Salem speelde de hoofdpersoon in ‘Salem Reed’, het afstudeerproject van Clair Meulemeester en Carmen van Sleeuwen. Madame Madness staat bekend om haar baard, met de baard maakt ze een echt statement omdat mannen normaal gesproken geen make-up mogen dragen. ze zorgt zo voor de echte ‘genderfuck’. Tim Loohuis sloot het rijtje met zijn drag-personage Vivaldi af.

Het gehele evenement werd getolkt door RozeGebaar. RozeGebaar is een werkgroep van COC Nederland en komt op voor belangen van mensen in de LHBTIQ gemeenschap die doof, slechthorend of blind zijn.

De opbrengsten van de loterij hebben ervoor gezorgd dat in 24 steden nu posters komen te hangen met de boodschap; “iedereen moet hand in hand kunnen lopen.”