Carmen Bansia is docent op de Hogeschool Utrecht. Ze heeft de afgelopen twee maanden in New York gewoond met haar gezin. Ze woonde hier voor het werk van haar zoon, maar ook om even weg te zijn uit haar dagelijkse routine in Nederland. Het was een groot avontuur, maar ze raadt het iedereen aan.

‘Mijn werk op de Hogeschool Utrecht bestaat uit verschillende taken. Zo ben ik coördinator van het vak Farmakunde, docent communicatie, studieloopbaanbegeleider en zit ik in het managementteam. Naast mijn werk op de HU heb ik een eigen praktijk voor communicatieadvies. Het interesseert mij het meest hoe mensen zich gedragen in groepen in een bedrijf. Communicatie is hierbij mijn specialisatie.

Hobby’s heb ik niet. Ik vind heel veel dingen vooral heel interessant, zoals verschillende muzieksoorten en lekker eten. Ik ben de laatste tijd erg veel bezig met gezond eten en veganistische en biologische producten. Hiernaast ontdek ik veel lekkere vegetarische restaurantjes en steeds meer veganistische producten in New York.

Mijn zoon Masao (17 jaar) is model en heeft de kans gekregen om via zijn agency een visum te krijgen om naar Amerika te gaan. Hij is nog maar zeventien, dus wij vonden het belangrijk om mee te gaan naar New York. Dit is moeilijk te regelen voor een korte periode, dus wij hebben rond mei 2018 besloten om voor een langere periode naar New York te gaan. Hiervoor moesten wij veel regelen. Ik ben natuurlijk in dienst bij de HU, maar gelukkig hebben zij een goede regeling. Met Duurzame Inzetbaarheid uren die bedoeld zijn om gezond te blijven werken kan je dagen opvragen om die voor verschillende doeleinde in te zetten. Zo heb ik ze ingezet om naar New York te kunnen gaan. Ik heb mijn overige uren aan de andere blokken van het schooljaar toegevoegd, dus ik moet de rest van het jaar iets harder werken.

Ik kwam hier echt tot rust, ook al is New York zo’n drukke stad

We hebben alles kunnen regelen, omdat we op tijd zijn begonnen met plannen. Voor iedereen die zoiets wil doen is dat echt het belangrijkste. We wilden ons huis in Nederland verhuren, dus dat kosten wat tijd. Verder is een huis zoeken in New York voor een goede prijs erg lastig, dus het is belangrijk om veel geduld te hebben.

Het is heerlijk om even afstand te nemen van je ritme in Nederland. Ik kwam hier echt tot rust, ook al is New York zo’n drukke stad. Ik heb dan ook niks echt gemist, maar ik vond het wel moeilijk om mijn vader alleen achter te laten. Gelukkig bestaat er Whatsapp, dus hebben ik en mijn vader veel contact gehad. Dat geldt overigens ook voor vele vrienden en andere familie.

Het leukste vond ik hier dat je echt van een stad begint te houden. Verder ontdek je nieuwe buurten, lekkere restaurantjes en je leert bijzondere mensen kennen. Je ontdekt door zo’n avontuur of je nog flexibel bent. If you can make it here you can make it anywhere. In eerste instantie vonden we de buurt waar we in gingen wonen raar, maar nu noemen we het echt ons eigen buurtje. Ik ben dingen gaan uitproberen die ik in Nederland nooit zou doen, zoals yoga.

Het was de beste manier om even weg te zijn van je normale leven in Nederland, weg van je routine en even weg van werk.

Als Masao over een paar jaar eventueel nog ergens anders moet wonen voor werk, bijvoorbeeld in Australië, gaan we zeker mee. Deze keer misschien voor een nog langere periode. We hebben het nu kunnen regelen, dus de volgende keer lukt het vast ook wel. Het was de beste manier om even weg te zijn van je normale leven in Nederland, weg van je routine en even weg van werk.’