Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 3 procent van de huwelijken bij Turkse en Marokkaanse jongeren in Nederland 'gedwongen' is. Altan (26) zegt dat hij niet streng opgevoed is en geen druk vanuit zijn familie ervaart, maar toch in een gearrangeerd huwelijk zit om de eer van zijn familie hoog te houden. Altan is gebruikt als een schuilnaam, omdat hij zijn echte naam in bescherming wil nemen.

‘’Ik ben moslim, maar niet strenggelovig. In de islam heb je verschillende vertakkingen. Deze vertakkingen worden verdeeld in vier soorten. Het alevitisme is de vertakking waar ik mijzelf toe reken. Alevieten geloven ook in de islam, maar zij mogen dingen die anderen moslims niet mogen. Zij erkennen Ali, in plaats van Mohammed, als hun profeet. De schoonzoon van Mohammed. Ik wil mijzelf eigenlijk niet in een hokje plaatsen, want ik ben gewoon mijzelf en ik geloof in Allah. Loop ik met een rok rond? Nee. Ga ik iedere vrijdag naar de moskee? Nee. Ik ben ervan overtuigd dat strenggelovig zijn nooit goed is. Als je strenggelovig bent hecht je, je aan een bepaalde structuur van leven. Je wordt gecategoriseerd en stelt bepaalde grenzen vast. Ik wil niet dogmatisch in het leven staan. Ik ben mijzelf en daar hou ik het ook bij.

Van mijn ouders moest ik leren hoe het geloof in elkaar stak, maar wat ik hiermee ging doen lieten ze aan mij over. Mijn ouders zijn beide slim en gaven mij veel vrijheid. Ze weten wat ze doen en ze hebben mij altijd geleerd om mezelf te blijven. Ik heb nooit het gevoel gehad dat mijn ouders mij belemmerden. Ik volg de adviezen van mijn ouders op, maar ik gebruik hierbij wel mijn gezonde verstand. Ik denk goed na over de keuzes die ik maak.

Ik heb het huwelijk toegelaten om mijn familieleden niet te kwetsen en teleur te stellen

 Ik heb een vrouw waar ik sinds kort mee getrouwd ben. Trouwen is in eerste instantie meegebracht vanuit huis. Trouwen is volgens mijn ouders belangrijk. Het is volgens de islam belangrijk om een gezin te stichten en om te trouwen, om te voorkomen dat je de slechte kant opgaat. Er wordt van je familie verwacht dat je trouwt om daardoor een serieus beeld te vormen voor de buitenwereld. Oftewel om te laten zien dat je verstandig bent geworden. Dit is iets wat mijn ouders mij hebben geleerd.

Ik heb mijn vrouw via mijn studie leren kennen. In eerste instantie dacht ik dat het een normale vrouw was. Ik dacht dat we dezelfde interesses deelde, dus ik heb contact met haar gehouden. Dit bleek uiteindelijk niet zo te zijn, waardoor alles anders is verlopen dan ik in eerste instantie had gedacht. Ik ben de verkeerde persoon tegen het lijf gelopen, waardoor ik geen ontsnappingspoging meer had. Ik ben erin geluisd door de familie van mijn vrouw. Het is een heel kwetsbaar en emotioneel onderwerp voor mij. Als ik te veel informatie geef heb ik een probleem, dus ik kan niet alles vertellen.

Er werd een bepaalde verantwoordelijkheid in mijn handen geschoven, waardoor ik geen vrijheidsgevoel meer ervaarde

 Mijn huwelijk is tot stand gekomen door een verplichting. Ik had geen keuze. Ik moest trouwen. Er ontstond een bepaalde druk vanuit de familie van mijn vrouw. Het is dus niet mijn eigen, zuivere keuze geweest om met deze vrouw te trouwen. Mijn ouders wisten niet alles. Ik durfde mijn gedachtes en problemen niet met hun te delen omdat er slechte consequenties zijn als je een huwelijk niet aanvaardt.

Ik ervaarde een druk vanuit de familie van mijn vrouw. Er werd een bepaalde verantwoordelijkheid in mijn schoenen geschoven, waardoor ik niet kon weigeren. Ik zei ten eerste dat ik er niet achter stond, maar daar reageerden de familie van mijn vrouw heel slecht op. Er moesten snel beslissingen genomen worden, omdat de naam en de trots van mijn vrouw anders gekwetst zou worden. Ik heb hierdoor veel conflicten en problemen meegemaakt, maar het is niet slim om hier meer over te vertellen omdat het nog effect kan hebben op mijn leven. Ik word nog steeds beoordeeld door iedereen om mij heen, omdat ik bijna altijd in de gaten word gehouden.

Het proces naar mijn huwelijk toe ging heel snel voor mij. Ik heb toch meegewerkt aan het proces, omdat ik de oudste ben thuis en mijn ouders vinden dat de oudste het goede voorbeeld moet geven. Daar ben ik het niet mee eens, aangezien de oudste niet automatisch de beste is. Ik ben dus simpelweg in het vuur gegooid, omdat ik de oudste ben en het goede voorbeeld moet geven voor mijn neefjes en broertjes. Ik heb het huwelijk op mij genomen om mijn familieleden niet te kwetsen en teleur te stellen. Ik heb mijn familie er wel zoveel mogelijk buiten proberen te houden. Ik was bang dat zij boos zouden worden als ik zou aangeven dat ik niet wilde trouwen.

Ik had geen keuze. Ik moest trouwen

 Ik ervaar het nu anders dan ik aanvankelijk had verwacht. Ik heb gemerkt dat mijn persoonlijke ontwikkeling vooruit is gegaan en het huwelijk heeft mij uiteindelijk wel gestabiliseerd in het leven.  Het nadeel van mijn huwelijk is wel dat ik vaak botsingen met mijn vrouw heb en dat wij veel meningsverschillen hebben. Het karakter van mijn vrouw is heel anders dan ik had verwacht. Ik los dit op door haar het gevoel te geven alsof zij de touwtjes in handen heeft, waardoor ik haar kan omzeilen en botsingen kan vermijden.

Zie het zo. Ik heb een overeenkomst getekend en de leverancier had de machtspositie. Ik heb met diegenen samengewerkt, omdat ik anders in de problemen kwam. De leverancier was de familie van mijn vrouw. Zij wilde garantie voor hun kind en zij vonden mij een geschikte partner. Ik heb een goed verleden en een stabiele toekomst. Het was voor hen makkelijk om hun dochter aan mij te koppelen. Hun wil was wet. Er was voor mij geen weg terug meer en we moeten met de tijd zien of het de juiste keuze is geweest.’’