Uit onderzoek blijkt dat ongeveer drie procent van de huwelijken bij Turkse en Marokkaanse jongeren in Nederland 'gedwongen' is. Altan (26) beweert dat hij niet streng opgevoed is en geen druk vanuit zijn familie ervaart, maar toch in een gedwongen huwelijk zit om de eer van zijn familie hoog te houden. Altan is gebruikt als schuilnaam, omdat hij zijn echte naam in bescherming wilt nemen.

‘’Ik ben niet streng gelovig, maar mijn geloofsovertuiging is de Islam. In de Islam heb je verschillende vertakkingen. Het alevitisme is de vertakking waarmee ik mijzelf het meest zou vergelijken. Alevieten geloven ook in de Islam, maar mogen andere dingen. Zij herkennen hun profeet niet als Mohammed, maar als Ali. De schoonzoon van Mohammed. Ik wil mijzelf eigenlijk niet in een hokje plaatsen, want ik ben gewoon mezelf en ik geloof in Allah. Loop ik met een rok rond? Nee. Ga ik iedere vrijdag naar de moskee? Nee. Ik ben ervan overtuigd dat streng gelovig zijn nooit goed is. Dan hecht je je aan een bepaalde structuur van leven. Je wordt gecategoriseerd en stelt bepaalde grenzen vast. Dit is niet wat ik wil, ik ben mezelf en daar hou ik het ook bij. 

Van mijn ouders moest ik leren hoe het geloof in elkaar stak, maar wat ik hiermee ging doen lieten ze aan mij over. Mijn ouders zijn beide slim en gaven mij veel vrijheid. Ze weten wat ze doen en ze hebben mij altijd geleerd om mezelf te blijven. Ik heb nooit het gevoel gehad dat mijn ouders mij belemmerde. Ik volg mijn ouders adviezen op, maar ik gebruik hierbij wel mijn gezonde verstand. Ik denk goed na over de keuzes die ik maak. 

Ik heb het huwelijk toegelaten om mijn familieleden niet te kwetsen en teleur te stellen

Ik heb een vrouw waar ik sinds kort mee getrouwd ben. Het belang van trouwen heb ik in eerste instantie meegekregen vanuit huis. Het is volgens de Islam belangrijk om een gezin te vormen en om te trouwen, omdat je dan niet de slechte kant opgaat. Er wordt van je familie verwacht dat je trouwt om daardoor een serieus beeld te vormen voor de buitenwereld. Oftewel om te laten zien dat je een gezond verstand hebt gekregen. Dit is iets wat mijn ouders mij hebben geleerd. Trouwen was volgens mijn ouders belangrijk.

Ik heb mijn vrouw via mijn studie leren kennen. In het eerste opzicht dacht ik dat het een normale vrouw was. Ik dacht dat we dezelfde interesses deelden, dus ik heb contact met haar gehouden. Uiteindelijk is alles heel anders verlopen dan ik in eerste instantie had gedacht. Ik ben de verkeerde persoon tegen het lijf gelopen, waardoor ik geen ontsnappingmogelijkheid meer had. Het is een heel kwetsbaar en emotioneel onderwerp voor mij. Als ik te veel informatie geef heb ik een probleem, dus ik kan niet alles vertellen.

Er werd een bepaalde verantwoordelijkheid in mijn handen geschoven, waardoor ik geen vrijheidsgevoel meer ervaarde

Mijn huwelijk is tot stand gekomen door een verplichting. Ik had geen keuze. Ik moest trouwen. Er ontstond een bepaalde druk vanuit de familie van mijn vrouw. Het is dus niet mijn eigen, zuivere keuze geweest om met deze vrouw te trouwen. Mijn ouders wisten niet alles. Ik durfde mijn gedachten en problemen niet met hen te delen omdat er slechte consequenties zijn als je een huwelijk niet aanvaardt.

Ik ervaarde een druk vanuit de familie van mijn vrouw. Er werd een bepaalde verantwoordelijkheid in mijn handen geschoven, waardoor ik geen vrijheidsgevoel meer ervaarde. Ten eerste zei ik dat ik er niet achter stond, maar toen kreeg ik een slechte reactie vanuit de familie van mijn vrouw. Er moesten snel beslissingen genomen worden, omdat de naam en trots van mijn vrouw anders gekwetst zou worden. Ik heb hierdoor veel conflicten en problemen meegemaakt, maar het is niet slim om hier meer over te vertellen omdat het nog effect kan hebben op mijn leven. Ik word nog steeds beoordeeld door iedereen om mij heen.

Het proces naar mijn huwelijk toe ging heel snel voor mij. Ik heb toch meegewerkt aan het proces, omdat ik de oudste ben thuis. Mijn ouders vinden dat de oudste het juiste voorbeeld moet geven. Daar ben ik het niet mee eens, aangezien de oudste niet automatisch de beste is. Ik ben dus simpelweg in het vuur gegooid, omdat ik de oudste ben en het goede voorbeeld moet zijn voor mijn neefjes en broertjes. Ik heb het huwelijk toegelaten om mijn familieleden niet te kwetsen en teleur te stellen. Ik heb mijn familie er wel zoveel mogelijk buiten proberen te houden. 

Ik had geen keuze. Ik moest trouwen

Ik ervaar het nu anders dan ik had verwacht. Ik heb gemerkt dat mijn persoonlijke ontwikkeling vooruit is gegaan en mijn huwelijk heeft mij uiteindelijk wel gestabiliseerd in het leven.  Het nadeel van mijn huwelijk is wel dat ik vaak botsingen heb en dat er veel meningsverschillen zijn. Het karakter van mijn vrouw is heel anders dan ik had verwacht. Ik los dit op door haar het gevoel te geven alsof zij de touwtjes in handen heeft, waardoor ik haar kan omzeilen en botsingen kan vermijden. 

Zie het zo: Ik heb een overeenkomst getekend en de leverancier had de machtspositie. Ik heb met diegenen samengewerkt, omdat ik anders in de problemen kwam. De leverancier was de familie van mijn vrouw. Zij wilde garantie voor hun kind en zij vonden mij een geschikte partner. Ik heb een goed verleden en een stabiele toekomst. Het was voor hen makkelijk om hun ezeltje aan mij vast te knopen. Hun wil was wet. Er was voor mij geen weg terug meer en we moeten met de tijd zien of het de juiste keuze is geweest.’’