Het bouwtoezicht van de gemeente Utrecht heeft de afgelopen weken in samenwerking met de Veiligheidsregio Utrecht alle Utrechtse escaperooms op brandveiligheid én bouwkundige en technische aspecten gecontroleerd. Aanleiding was het drama in Polen begin dit jaar, waarbij vijf tienermeisjes om het leven kwamen omdat ze de escaperoom tijdens een brand niet konden verlaten. Volgens de inspectie hoeven bezoekers zich in Utrecht geen zorgen te maken.

Met het oog op de ramp in Polen én de toenemende populariteit van escaperooms, hebben de Veiligheidsregio Utrecht en het gemeentelijke bouwtoezicht de handen ineengeslagen en zijn actief te werk gegaan op naleving van veiligheidsregels en bouwtechnische aspecten.

En dat was nodig. Op dit moment is er geen belangenorganisatie of veiligheidskeurmerk speciaal voor escaperooms. Daarnaast zijn er geen specifieke regels voor escaperooms. Steeds meer gemeentes weten wat een escaperoom is, maar de verschillen tussen gemeentes zijn nog steeds enorm groot. Wat betreft veiligheid is vooral de brandweer erg belangrijk. In steeds meer gemeentes wordt het verplicht om de brandweer de escaperoom te laten controleren.

Rob Kouwenberg, eigenaar van escaperoom Get Out Of Here Utrecht zegt over zijn escaperoom het volgende: “Bij het ontwerp hebben we bewust rekening gehouden met de vluchtroute. Er hangt noodverlichting in de kamers, ook al past dit niet bij het thema. Uiteindelijk zit een ongeluk in een klein hoekje. Als ondernemer wil je er alles aan hebben gedaan om ongelukken te voorkomen en risico’s te minimaliseren.”

Uit de controles blijkt dat bezoekers bij alle Utrechtse vestigingen de escaperoom bij een noodsituatie veilig kunnen verlaten. Ook zijn er controles uitgevoerd op technische en bouwkundige aspecten. Er zijn gebreken geconstateerd, maar deze vormen geen gevaar voor de veiligheid en zijn met de eigenaren besproken. De eigenaren krijgen een termijn om te voldoen aan de wet- en regelgeving en afwijkingen aan te passen.