Struinen langs vele marktkraampjes, allerlei soorten muziek, eten en vooral heel veel mensen. Dat is een opsomming van de grootste markt van Nederland, dat donderdag plaatsvond op de Amsterdamsestraatweg. Utrechters kwamen massaal op de markt af en het was dan ook enorm druk.

Bij de Jaarmarkt komen is nog een hele klus. Een aantal bushaltes zijn uitgevallen en het is druk op de weg. Auto’s staan in de file en horden mensen staan in de rij om over te steken. Eenmaal in de buurt van de markt, is duidelijk van een afstandje te horen dat er op de Amsterdamsestraatweg een evenement plaats vindt. De stroom van mensen, de muziek, de rood-witte kraampjes en roepende marktverkopers verraden dat er een grote markt gaande is. De Jaarmarkt is met ruim 250 kramen en een lengte van ongeveer anderhalve kilometer de grootste van het land. Dat is ook wel te merken, gezien de drukte. “Ik word hier een beetje claustrofobisch van”, zegt een vrouw die voorbijloopt tegen haar man. Kinderen worden door hun ouders aan de hand gehouden en kleine honden worden in de arm meegedragen.

De kraampjes, die aan beide zijkanten van de weg staan, zijn gevuld met alles wat je je maar kunt verzinnen. Het ene kraampje verkoopt kinderspeeltjes, de ander kleding en weer een andere verkoopt eten, dat ter plekke bereidt wordt. Dit zorgt ervoor dat het overal naar eten ruikt. Wat vooral een succes lijkt te zijn, zijn de ballonnen die om de paar honderd meter worden verkocht. Bijna ieder kind loopt er wel mee en ze steken overal boven de menigte uit. Wat ook op verschillende punten op de route staat, zijn mannen die geld ophalen voor moskeeën, onder andere voor de bouw van een moskee in Maarsen. Af en toe gooit er iemand een aantal munten in de zak die de mannen voor zich houden.

Het publiek is gemengd, mensen met verschillende afkomst en leeftijden bezoeken de markt. De verschillende nationaliteiten zijn ook terug te zien in de marktkraampjes en de muziek die te horen is. Bij een kraampje waar kleding wordt verkocht, is Arabische muziek te horen en bij een Surinaamse eetkraam staat een dj die muziek draait en waar mensen bij staan te dansen. Naast een poffertjeskraam staat een man de longen uit zijn lijf te zingen. Hij zingt in het Nederlands en lijkt geëmotioneerd.

Lopend over de markt kom je onderweg aardig wat aparte situaties tegen. Zo loopt er halverwege een man voorbij met een vishengel over zijn schouder geslagen. “En, nog wat gevangen?”, vraagt een man die hem voorbijloopt. De mensen om hem heen lachen om zijn opmerking. Wie tijdens het winkelen naar boven kijkt, ziet op sommige plekken studenten in hun raamkozijnen zitten. Ze zitten rokend naar de menigte onder hun te kijken. Verder hangt er een prettige sfeer en zijn de meeste mensen vrolijk.
Al met al is de Jaarmarkt een gezellige boel. Als je van shoppen en eten houdt en tegen drukte kunt, is het ‘the place to be’.