In de kelder van de Kargadoor is elke eerste woensdag van de maand een jazzavond. Afgelopen woensdag, 9 januari, was de eerste “jazzkelder” van het nieuwe jaar.

Bij binnenkomst, voordat de avond vol jazz begint, is het mogelijk aan de bar een drankje te halen. De kleine bar staat helemaal vol met mensen die druk en gezellig met elkaar in gesprek zijn. Er hangt een goede sfeer, iedereen is opgewekt. Je kan ook al een beetje meegenieten van de jazzmuziek, die de artiesten beneden in de kelder aan het oefenen en inspelen zijn. In de mooie akoestische werfkelder gaat het straks ook allemaal gebeuren. Er komen meerdere mensen binnen die hun eigen instrument bij zich hebben, omdat later op de avond een improsessie zal zijn. Bij de improsessie mag iedereen die wilt meespelen en wordt er door verschillende muzikanten oude muziek gespeeld, maar ook nieuwe muziek ontdekt.

De aanvang zou om half acht zijn, maar omdat het iets uitloopt neemt iedereen nog een drankje en wachten de mensen rustig af tot de kleine zaal opengaat. Helaas wordt niet helemaal duidelijk gemaakt dat de avond op een gegeven moment begonnen is, dus rond acht uur gaan een paar mensen nieuwsgierig naar beneden om te kijken of ze de zaal al in mogen. Wat opvalt is dat veel mensen bij de bar blijven. Dat kan zijn omdat ze net van iets anders dat zich heeft afgespeeld in de Kargadoor komen, of omdat ze nog gezellig staan te kletsen en vanuit de bar toch de muziek horen.

De avond begint met een klein concert van Martin van Mourik. Martin van Mourik is een gitarist en zanger en heeft muziekwetenschap gestudeerd. Hij speelt een paar jazznummers, samen met twee anderen: iemand op de contrabas en iemand op de cajon, een soort kleine, houten trommel, maar die daarnaast ook op een bekken van een drumstel speelt. Ze spelen onder andere “Stella by starlight” van Ella Fitzgerald.

Na het kleine concert van Martin van Mourik en friends is er een jamsessie. Iedereen die mee wilt spelen, mag erbij komen. De zaal is best leeg, maar de mensen die er zitten en hun eigen instrument hebben meegenomen, pakken de instrumenten erbij en doen gezellig mee. Helaas is deze editie van de jazzkelder minder druk dan normaal. Het is per editie verschillend hoeveel mensen er zijn, soms is het zo rustig als deze editie maar vaak zit de kelder helemaal vol.