Een weekend lang rondlopen als je favoriete stripheld? In de Jaarbeurs tijdens Heroes Dutch Comic Con deden meer dan 35.000 mensen dit. Afgelopen weekend was het dan zo ver; een conventie die gericht is op stripboeken, films, televisieseries en games. Van jonge kinderen tot volwassenen, iedereen was welkom. Het merendeel van de bezoekers was verkleed in hun favoriete cosplay – costume play. Al de bijzondere outfits, kraampjes en speciale gasten hadden een succesvol weekend tot gevolg.

Op station Utrecht Centraal lopen om kwart voor tien ‘s ochtends hordes Sneeuwwitjes, ridders en Japanse anime karakters rond, op weg naar de Jaarbeurs. Andere reizigers kijken verbaasd om, met soms wat gegiechel. Wat is er aan de hand? Een lange rij vampieren, Spidermannen en Assepoesters die rustig op zijn koffie wacht in de Starbucks is niet iets wat je elke dag tegenkomt!

Eenmaal in de Jaarbeurs waan je je in een andere wereld. Groepen vrienden volledig uitgedost in enorme dierenpakken begroeten elkaar enthousiast bij de stand voor tweedehands stripboeken. Een gigantische Pikachu dartelt door de enorme hal vol met games voor de spelcomputer Nintendo. Wat nog het meest opvallend is: bezoekers kunnen zich de gehele dag laten tatoeëren bij een geïmproviseerde tattooshop. Op een beurs voor striphelden, fantasy en games is een tattoeage laten zetten niet iets wat je per se daar zou laten doen. Toch ligt er een Superman op zijn zij, met zijn namaak sixpack even op de stoel naast zich. Gratis meedoen in een enorm gametoernooi, stripboeken lezen, en tovenaarshoeden opzetten. Bij elke hoek die je omgaat, weet je niet wat je zult zien. Alles lijkt mogelijk, niets is te gek.

Er hangt een bijzondere sfeer. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, of waar je groot fan van bent. Er wordt niet op- of omgekeken naar wie dan ook. De mensen met de mooiste kostuums krijgen complimenten van wildvreemden. “Mag ik met je op de foto?” vraagt een kleine prinses aan een enorme trol. Het is een bijzonder gezicht. Zulke tegenpolen die blij naast elkaar staan, alsof ze elkaar al jaren kennen.

“Het is gewoon een gevoel van community, een gevoel van samenzijn. Je wordt helemaal geaccepteerd zoals je bent.” Zegt Kim van 21. Zij zelf is vandaag niet in cosplay gekomen. Cosplay staat voor costume play. Om het simpel uit te leggen betekent dit eigenlijk dat je je verkleed als datgene zoals je zelf wilt. “Ik ben niet goed genoeg in cosplay vind ik. En daarbij ben ik hier echt om de bekende gasten van dichtbij te zien. Ook dat kan hier gewoon allemaal.”

De bekende gasten zijn onder andere acteur Tom Felton van de Harry Potter-reeks, en actrice Jennifer Morrison van de serie Once Upon A Time. Er wordt hard gejuicht door het enthousiaste publiek als zij plaatsneemt op het grote Guest Stage. Een enorme rij fans wacht geduldig totdat zij vanaf een afstandje vragen mogen stellen aan hun idool. “Ik vind haar een hele goede actrice en ik ben groot fan van de serie. Je hoeft hier niet extra voor te betalen, daarom wil ik haar een vraag stellen.” Zegt Lucas van 19.

De organisatie van het evenement besloot om dit jaar, na de aanslag op het 24 Oktoberplein, de veiligheidsmaatregelen aan te passen. Tijdens voorgaande edities van het evenement namen de cosplayers die als ridders of andere fighters komen, vaak een nepzwaard of nepgeweer mee. Dit jaar mochten er geen nepwapens mee naar binnen, om te voorkomen dat er verwarring zou ontstaan. “Ik heb er wel begrip voor. Het is wel jammer, maar ik vind het niet zo heel erg.” Vertelde een andere bezoeker verkleed als het personage Darth Vader uit Star Wars. Ondanks deze maatregel, leek het geen probleem voor de organisatie om de standhouders wel dit soort nepwapens zoals zwaarden en dolken te laten verkopen.

Aan het einde van de dag stroomt de Jaarbeurs leeg. De game-computers worden afgesloten en de kostuums van sommige cosplayers wordt omgewisseld voor alledaagse kleding. De gewone spijkerbroek wordt middenin de ontvangsthal weer aangetrokken, en de kleurrijke pruiken worden in de tas gedaan. Netjes worden de kostuums opgeborgen, om ze bij de volgende editie van Dutch Comic Con weer uit de kast te trekken.