Om de Europese Parlementsverkiezingen van volgende week donderdag beter te begrijpen, hebben vier Utrechtse studenten een theatershow georganiseerd. Mede initiatiefnemer Sara de Monchy vertelt meer over de theatershow. 'Keer je bij verkiezingen niet naar binnen maar naar buiten, iedereen mag er iets over voelen, vinden en denken.'

De theatershow ‘De Kiesvrouwen’ is een initiatief van Sara de Monchy (24), Jesler Bos (23), Pien Offerhaus (22) en Mies Bos (21). De studentes merkten in hun omgeving dat weinig jongeren iets weten over de politiek en er om deze reden ook niet in zijn geïnteresseerd. Er is al een kieswijzer die jongeren helpt om hun keuze duidelijk te maken. Maar dit motiveert jongeren niet. ”Je zit alleen in je kamer, je vult je mening in en uiteindelijk krijg je een advies. Na dat advies heb je nog steeds geen idee. In deze show willen wij duidelijk maken dat het een voorrecht is om te stemmen en dat jongeren dat ook zo moeten voelen”, aldus Sara de Monchy.

Na afloop van de allereerste show van de Kiesmannen, drie Amsterdamse vrienden die door shows jongeren informeren over maatschappelijke thema’s, grapten de vier studentes dat zij wel dé Kiesvrouwen zouden worden.
Deze grap is uiteindelijk werkelijkheid geworden. Samen met de Kiesmannen zijn de Kiesvrouwen één organisatie geworden. De vier studentes vonden het namelijk belangrijk dat er ook zo’n show in Utrecht zou komen. Dit omdat Utrecht een grote studentenstad is en er geen plek is waar dit al wordt gegeven. ”Wij proberen op deze behoefte in te spelen”, vertelt De Monchy.

De Kiesmannen richten zich voornamelijk op de universiteitssteden, terwijl de Kiesvrouwen zich juist richten op de ROC’s en de Hogescholen. De samenwerking tussen de vier Kiesvrouwen liep voorspoedig. ”Het was erg bijzonder. We zijn in een korte tijd goed bevriend met elkaar geraakt. Door samen iets te creëren waar we alle vier achter staan, heeft dat ons verbonden”, vertelt De Monchy.

Heel belangrijk is het niet om op één lijn te zitten, tijdens een theatershow die over de politiek gaat. De Monchy vertelt dat zij zo min mogelijk proberen om het te hebben over hun eigen ideeën. Omdat ze dan gekleurder zouden worden. Het enige wat zij doen is de kritische en negatieve kant belichten van hoe Europa nu werkt. Zij proberen verschillen en overeenkomsten te ontwijken.

Door de combinatie van hun studies (rechten, internationale betrekkingen, media en cultuur en de toneelschool) vullen de studentes elkaar goed aan. Er komen vier thema’s aan bod: migratie, klimaat, economie en de toekomst van de Europese Unie. Per thema kruipt één van de studentes in de rol van een expert. In de show wordt het voor jongeren duidelijk waar elke partij voor staat met betrekking tot deze thema’s. ”We kunnen elkaar goed aanvullen, als we alle vier politicologie hadden gestudeerd dan was dit een hele andere show geworden.” Aldus De Monchy.

Na het idee uitgewerkt te hebben, hebben de Kiesvrouwen de Winkel van Sinkel gebeld, met de vraag of zij daar hun show (gratis) mochten uitvoeren. Tot grote verbazing mocht dit. ”Vanaf toen zijn wij druk bezig geweest met het regelen van artiesten en mensen voor het licht, geluid en techniek.” Volgens De Monchy liep niet alles zoals voorspeld. ”In het begin waren we een beetje naïef, we hadden niet alles voorbedacht van hoe het allemaal zou kunnen lopen. Maar ook dachten we dat de Winkel van Sinkel een diverser publiek kon aantrekken. Nu zijn het vooral studenten.” De studenten die naar onze theatershow komen, zijn waarschijnlijk studenten die al wel iets weten over de Europese Parlementsverkiezingen en dus ook gaan stemmen donderdag 23 mei. ”Dit is ook super, maar ons doel is juist om mensen die niet zouden gaan stemmen, over te halen om juist wel te gaan.” Vertelt De Monchy.

De Monchy durft met zekerheid te vertellen dat deze theatershow ervoor gaat zorgen dat er donderdag 23 mei meer jongeren naar de stembus gaan. ”Deze show gaat jongeren motiveren, hoe tof is het dat jij mag gaan stemmen?!”

Na de theatershow is het voor de vier studentes zeker nog niet klaar. ”Het is jammer dat er volgend jaar geen verkiezingen meer zijn, maar wij willen de Kiesvrouwen breder gaan trekken. Dit door te bedenken welke keuzes wij maken en waarbij we kunnen inspelen in het gebied van theater. Wij willen een nieuwe taal creëren omdat we zelf merken dat jongeren om ons heen glazig voor zich uit staren als het gaat om politiek of andere moeilijke dingen. Deze vibe willen wij veranderen.” Aldus De Monchy.

Ben je benieuwd naar deze theatershow? Maandag 20 mei, kun je in de Winkel van Sinkel naar deze theatershow komen kijken.