In Utrecht zijn veel stembureaus geopend voor de Provinciale Statenverkiezingen en het waterschap. De opkomst van jongeren op de stembureas is de afgelopen jaren niet zo groot geweest. Hoe wordt ervoor gezorgd dat jong volwassene hun stem uitbrengen?

In Hotel Karel V staat een stembus. ”Er zijn niet veel jongeren of studenten langs geweest”, vertelt de woordvoerder van de stembureauleden. ”Het hotel staat in een wat luxere wijk en dat trekt geen jongeren”. De stembus in Theater Kikker in de binnenstad is wat meer bezocht door jongeren. “De meeste komen naar de binnenstad of stemmen dichtbij scholen, zoals op de Uithof”.

Op sociale media wordt  uitgebreid campagne gevoerd om jongeren meer in aanraking te laten komen met lokale politiek. Bestuurslid Klaas Valkering van het Christen Democratisch Jongeren Appèl (CDJA) vertelt over hoe zij omgaan met het feit dat jongeren de minderheid blijven op stembureaus. “We communiceren vooral online. Op onze Facebookpagina hebben we campagnes en projecten laten zien. Onze voorzitter Lotte Schipper komt ook nog op televisie om hierover te praten”. Maart noemen ze de CDJA-Democratiemaand. In deze maand zetten ze zich vooral in voor meer aandacht voor maatschappijleer, meer jongeren in politiek en meer investeren in de democratie.

Het CDJA heeft de jongste kandidaten en dat zal volgens Valkering in hun voordeel werken. “Jongeren stemmen liever op leeftijdsgenoten, dus ik denk dat dit wel kan zorgen voor meer jongeren die gaan stemmen”.

Stemmen kan nog tot vanavond 21:00 uur.