Creatieve werkplek Kapitaal heropent, na een jaar gesloten te zijn geweest, op 11 november zijn deuren op een nieuwe locatie, parkeergarage Paardenveld. Toen vorig jaar de gemeente de subsidie voor Kapitaal stopzette, moesten de creativo’s het pand aan de Plompetorengracht verlaten. Door een geslaagde crowdfundingsactie zal Kapitaal na de heropening investeren in nieuwe technieken en machines voor in het nieuwe pand.

Na een jaar geleden hun locatie aan de Plompetorengracht te hebben gesloten, zal Kapitaal vanaf 11 november weer open gaan in een nieuw pand, de parkeergarage Paardenveld. De nieuwe locatie van Kapitaal zal ingeleid worden met een expositie en een feest. Kapitaal moest vorig jaar sluiten omdat het volgens de adviescommissie voor beeldende kunst niet meer in aanmerking kwam voor subsidie. Kapitaal zou in vergelijking met andere kunstinstellingen in Utrecht niet genoeg kwaliteit leveren en dit was voor de adviescommissie reden om de subsidie stop te zetten. Kwaliteit leveren was echter niet het hoofddoel bij de oprichting van Kapitaal. In 2013 is een groep van vijftien HKU-studenten Kapitaal begonnen als creatieve arbeidsomgeving. Het doel was om een open en productieve omgeving te creëren voor kunstenaars. Bij Kapitaal kon iedereen terecht om te leren werken met bepaalde zeefdruk- en etsmachines of om workshops te volgen. Naast de werkplaats was er in het pand ook een winkel, een expositieruimte en meerdere flexwerkplekken gevestigd. Ook werden er filmavonden, lezingen en exposities georganiseerd, alles wat te maken heeft met beeldende kunst. Ondanks het stopzetten van de subsidie en het afvallen van medeoprichters besloten afgestudeerde HKU’ers Carlien Peijsel en Ramon Goedvree toch door te gaan met Kapitaal.

Zonder de subsidie was Kapitaal genoodzaakt om op een andere manier geld binnen te krijgen. In het nieuwe pand in de parkeergarage Paardenveld zullen een paar huurders, waaronder een grafisch ontwerper, een studio huren. Deze huurders kunnen gebruik maken van de machines en technieken in de werkplaats. De Hogeschool Utrecht werkt ook mee aan het voortbestaan van Kapitaal. De opleiding Communicatie en Multimedia Design huurt vijf dagen in de week een lokaal in het nieuwe pand, zodat studenten creatiever kunnen werken op een welkome plek. Ook gaat Kapitaal vanaf november iets commerciëler te werk dan voorheen. Er zullen bepaalde producties en opdrachten gedaan moeten worden om geld in het laatje te brengen.

Het nieuwe pand in de Parkeergarage is wat kleiner maar bestaat in tegenstelling tot het vorige pand uit een etage. Alle werkzaamheden die bij Kapitaal worden verricht zullen op dezelfde verdieping plaatsvinden. Volgens Carlien Pleijsink maakt dit een bezoek aan Kapitaal veel levendiger en interessanter. Met het opgehaalde geld van de crowdfundingsactie zal Kapitaal bepaalde zeef- en etsdruktafels laten repareren en nieuwe apparatuur aanschaffen.
Op 11 november zal Kapitaal zijn deuren in de Paardenveld parkeergarage feestelijk openen. Er zullen Dj’s en bandjes aanwezig zijn. Ook is er een expositie genaamd ‘The girls are back in town’, waarin de werken van vrouwelijke beeldende kunstenaars te zien zijn.