COLUMN- De gezellige feestdagen zijn voorbij en 2019 is een feit. Een traditie die al jaren bekend is bij iedereen zijn de goede voornemens. Als ik mijzelf en mijn omgeving moet geloven wordt niet eens een kwart hiervan volgehouden. Iemand gaat een week naar de sportschool of eet een tijdje gezond, maar daarna zijn zij niet meer weg te krijgen uit een fastfoodketen. Een goed voornemen wat ik het vaakst voorbij hoor komen gaat over minder klagen. En niemand kan zo goed klagen als de Nederlanders.

Toen ik afgelopen zomer door Utrecht liep, hoorde ik van alle kanten Utrechters en toeristen zeggen: “Het is zo warm!” Helemaal mee eens, het was niet uit te houden. Maar je mag wel blij zijn met het warme weer, want voordat je het weet is het winter en klaag je daar weer over. De winter brengt in mijn ogen mensen bij elkaar, het is namelijk koud dus zoek je een koffietentje op. In de zomer is dit precies hetzelfde geval, alleen dan met een warme zon. Het is eigenlijk nooit goed als je er zo over nadenkt. Wat meer positiviteit in het leven van de gemiddelde Nederlander kan vast geen kwaad.

Neem als voorbeeld Yakutsk, Siberië. Daar is het in de winter -50 graden, daar hoor je niemand klagen. Het helpt misschien dat het Russen zijn, want iedereen weet wat voor een relatie Russen en kou hebben. Maar als wij in Nederland al klagen over ‘ijzige kou’ met temperaturen rond het vriespunt kunnen wij wel een voorbeeld nemen aan de Russen. Deze extremen temperaturen zullen wij hopelijk nooit bereiken, maar het schept wel een duidelijk beeld van wat de verschillen in problemen zijn in deze twee landen. Wij klagen over de kou en zij over de leider die journalisten laat vermoorden alsof het een computerspelletje is.

Waar het dan op neerkomt is dat klagen totaal geen probleem is, maar doe het met mate. Voor je het weet breng je jezelf in een onnodige negatieve spiraal waardoor je leven alleen nog maar draait om klagen. Als het regent, neem een paraplu mee, dan valt er niks meer over te klagen, want je wordt niet nat. Iedereen kan wel wat meer positiviteit in zijn of haar leven gebruiken, dat kan namelijk nooit verkeerd zijn.