De vrijdagmiddag is weer aangebroken, dus dat betekent voor Utrechters: een lunchpauzeconcert in Tivoli Vredenburg. De perfecte manier om uit je sleur te komen en te ontspannen bij verschillende soorten muziek in hartje Utrecht.

Het heeft gevroren maar de zon schijnt en er zijn genoeg mensen die graag op vrijdag 18 januari naar muziek komen luisteren. De drie roltrappen brengen de mensen tot de bovenste zaal in Tivoli genaamd Hertz. De gemiddelde leeftijd ligt vandaag rond de 50 plus maar er zitten ook een handvol jongere gezichten bij. De zaal is goed gevuld. Beneden in de zaal zitten de stoelen zo goed als vol maar ook boven worden ze langzaamaan gevuld. Op het podium staat een vleugel te wachten om bespeeld te worden. Het is rumoerig in de zaal en er wordt druk gepraat. Totdat er een man het podium betreedt. Hij neemt plaats achter de vleugel en zodra hij gaat zitten begint het publiek te klappen. Het wordt stil in de zaal en het enige wat je hoort is wat gekuch en het gekraak van papier. De pianist zit stil en wacht op zijn moment om te beginnen. De lichten worden gedimd.

Vandaag mogen studenten van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, prive-studenten en enkele professionele zangers, afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium het podium betreden. Het is klassieke muziek wat de klok slaat. De huidige conservatorium studenten zijn betrokken bij Studio 32, waar ze groepslessen en masterclasses volgen en waar ze oorspronkelijk een vooropleiding zang hebben gevolgd, voordat ze bij een conservatorium werden aangenomen.

Er wordt een bandje afgespeeld met het geluid van een drumstel. Een vrouw loopt het podium op. Om haar nek heeft ze een mini-drum waar ze af en toe met haar kleine stokjes op slaat. Terwijl ze loopt begint ze met zingen en wordt ze begeleid door de pianist.Het geheel vloeit goed in elkaar over. Als ze klaar is betreedt meteen een nieuwe zangeres het podium. Dit, terwijl de pianist door blijft spelen. De vrouw draagt een licht blauwe galajurk en heeft een engelachtige stem. Opeens komt er een tweede vrouw het podium op. Zij zingt mee en kort daarna volgen twee mannen. De solo ging over naar een duet en werd vervolgens een kwartet.

Alle zangers en zangeressen zijn meer dan netjes gekleed. Galajurken en mantelpakken met mooie bijpassende schoenen zijn uit de kast getrokken. De stemmen zijn allemaal krachtig en er is geen moment vals gezongen.

De muziek neemt je mee door de eeuwen heen. Te beginnen met een opus van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Christoph Willibald Gluck, Hector Berlioz en Gaetano Donizetti zijn namen die daarna de revue passeren. Het laatste stuk is van Rudolf Sieczynski (1879-1952). Hector Berlioz wordt nog door een van de zangers kort benadrukt. Hij vertelt snel tussendoor dat ze van hem twee stukken hebben uitgekozen omdat hij dit jaar alweer 150 jaar geleden overleden is.

Zangers en zangeressen komen op en lopen weer af. Waarna er meteen weer nieuwe zangers en zangeressen oplopen. Af en toe is er extra instrumentale ondersteuning bij een lied. Zoals een dwarsfluit, cello en zelfs een accordeon. Dit geeft een extra element aan de show en aan de liederen die gezongen worden. Het concert bestaat uit solo’s, duo’s, trio’s en kwartetten. Elke zanger krijgt een eigen moment op het podium om zijn prachtige stemgeluid te laten horen. Zoals Hella Termeulen die een solo zingt die de zaal ongetwijfeld omver heeft geblazen. De vibrato en de hoge tonen die ze gedurende het lied liet horen klonken prachtig en loepzuiver.

Na afloop zegt Ineke van (54), “Het is heerlijk om te ontspannen bij klassieke muziek, ik raad het iedereen aan.”

De lunchconcerten in TivoliVredenburg zijn elke vrijdag te bezoeken. Het gratis kaartje bestel je de dag van het concert. Het lunchpauzeconcert is en blijft een fijne manier om te genieten van wat muziek je te bieden heeft.