Woningcorporatie Mitros heeft net de vijftigste woning met koopvoorrang verkocht. Deze regeling zorgt ervoor dat de doorstroming op de krappe Utrechtse woningmarkt een beetje beter wordt. De verkoopwoningen worden namelijk niet meteen op de vrije markt gezet maar eerst aangeboden aan huurders die in een sociale huurwoning zitten.

Vanaf halverwege 2017 is Mitros bezig met de koopvoorrang en tot nu pakt het goed uit voor de Utrechtse woningmarkt. Deze nieuwe aanpak in het verkopen van de koopwoningen heeft een aantal effecten. Mitros verkort hierdoor de wachttijden, vergroot de doorstroming, gaat het fenomeen scheefwonen tegen en verbetert de dienstverlening richting haar klanten. Scheefwonen betekent dat de bewoning van een huis voor de huurders niet meer passend is, bijvoorbeeld door toegenomen inkomen.

Mitros zegt in een reactie dat zij blij zijn om het op deze manier te kunnen doen omdat ze in de eerste plaats natuurlijk het liefst de eigen huurders helpt. Ondertussen zijn er nu door de koopvoorrang 50 woningen verkocht aan ex-huurders. Er vindt momenteel overleg plaats tussen Mitros en andere woningcorporaties of zij ook iets zien in de koopvoorrang.