UTRECHT – CDA, SGP en ChristenUnie zijn partijen die de christelijke idealen voorop stellen. Is het dan ook logisch dat christenen uitsluitend op deze partijen stemmen? Christelijke studente Lotte Boon zegt van niet.

De twintigjarige Lotte Boon is protestants vrij hervormd van geloof. Dit houdt volgens haar in dat er op een persoonlijke manier wordt geloofd en dat er een vrije en kritische omgang is met de Bijbel en christelijke tradities. Ook zij bracht vorige week woensdag haar stem uit. “Ik hoop gewoon dat GroenLinks, D66 of allebei in de coalitie komen.”

Wat houdt het geloof voor jou in?

Ja, nou ja, ik ben zelf wel zoekende met wat ik wel en niet geloof. En wat je zegt, ik ben in een kerk waar er heel open over wordt gedacht. Dus je mag zelf bepalen hoe je erover denkt en je mag het zelf allemaal ondervinden. Dus ja, ik weet niet precies waar ik sta, maar ik ben wel christelijk en ik ga ook wel eens naar de kerk.

Heeft je geloof invloed gehad op jou politieke keuze?

Uhm… ik heb niet op een christelijke partij gestemd. Dat is ook voornamelijk omdat de ChristenUnie en SGP tegen abortus zijn en dat vind ik gewoon stom. Dus daar wilde ik sowieso niet op stemmen. Ik heb GroenLinks gestemd en ik denkt dat de idealen waar je als christen mee bezig bent hier goed op aansluiten. Dat je anderen goed moet behandelen en iedereen een tweede kans moet geven. Je kan het ook zo zien als ‘de aarde is een schepsel van God’. Dat heb ik niet echt, maar dat het milieu dus heel belangrijk is. Ik denk dat het soms met christenen zo is dat je vaak naar Links neigt. Want als je je naasten lief hebt en je elkaar meer helpt is dat toch meer links.

In 1795 werd de scheiding tussen de kerk en staat ingevoerd waardoor dus letterlijk de politiek en het geloof zich niet met elkaar mochten bemoeien. Wat vind je hiervan?

“Ik vind dat gewoon helemaal goed. Ik ben er niet op tegen dat je een partij kiest waarvoor je gelooft. GroenLinks is bijvoorbeeld opgezet omdat zij geloven in een groen milieu en dat zijn hun idealen. Dus dan vind ik niet dat je als ChristenUnie een partij mag oprichten alleen omdat het geloof dat wil. Maar als de christelijke idealen jouw idealen zijn, bijvoorbeeld arme mensen helpen, en je daarop je partij baseert vind ik wel dat het mag. Maar ik vind niet dat je mag zeggen ‘in de bijbel staat dit, dus daarom gaan we dat nu invoeren’. Niet iedereen is christelijk dus dan zouden niet-gelovigen of mensen met een ander geloof dat ook moeten doen en dat is wel een beetje scheef.”

Gaan mede studenten er weleens vanuit dat jij op een christelijke partij hebt gestemd, omdat je christelijk bent?

“Ze gaan er niet echt vanuit, maar ik krijg er wel soms vragen over waarom ik niet op deze partijen stem. Maar dan is het antwoord gewoon ‘ik ben het niet eens met hun standpunten’ en dan is het meestal gewoon goed!”

Denk je dat er ook christenen zijn die uitsluitend op christelijke partijen stemmen, vanwege hun geloof?

“Ja ik denk het wel. Ik zit wel in een van de meest lichte christelijke kerken en daar is het zo van ‘Ja je mag het lekker zelf weten’. Maar ik kom zelf uit een heel klein dorpje waar er wel vijftien kerken staan. En bij hele zware gereformeerde kerken komen er echt elke dag mensen in rokjes met hoedjes helemaal zwart. Je mocht ook niet met die kinderen spelen als je een broek aan had. Dus je hebt in mijn dorp – en dan kom ik ook wel uit de Bijbelbelt – heel veel gereformeerden. Ik geloof echt wel dat er daar wordt verwacht, van de kerk of misschien wel familie, dat je bijvoorbeeld SGP of ChristenUnie stemt. Dus ik denk dat daar misschien wel meer druk op uitgeoefend wordt, want ja, sommige kerken zeggen ‘wij zijn tegen abortus’ zodat je dan niet op een partij gaat stemmen die daar juist vóór is.”

Denk je dat dit uitoefenen van druk zal minderen of juist niet?

“Ik denk dat het minder wordt, want het geloof is sowieso iets dat steeds minder wordt en misschien niet meer zal blijven zoals het nu is. Het zal niet verdwijnen, maar het zal zeker minder worden. Ik denk wel dat het in die streng religieuze kringen blijft, maar als je dan daadwerkelijk gaat stemmen is het misschien wel anders. Ik bedoel, je stapt in je eentje dat hokje binnen dus dan is het gewoon jouw keuze.”