UTRECHT – Met het komende studiejaar in zicht gaan veel (toekomstige) studenten op zoek naar een kamer in een Utrecht. De vraag is of Utrecht de grote vraag naar studentenkamers wel aan kan. Student & Starter is een gemeenteraadspartij die opkomt voor het welzijn van studenten en starters in Utrecht. Tim Homan, lijsttrekker van de partij spreekt over de huidige situatie in Utrecht.

Hoe zit het met de woonvoorzieningen van studenten in Utrecht?
“Nog steeds is er een tekort aan studentenwoningen en betalen studenten gemiddeld te veel huur. Hieruit kunnen we concluderen dat het nog steeds niet goed is gesteld met de studentenwoningen. Gelukkig gaat het, sinds Student & Starter in de gemeenteraad zit, wel een stuk beter. Het tekort aan woningen is geslonken van 9200 naar 5100 en de komende jaren worden er nog duizenden woningen bijgebouwd.”

Uit onderzoek van Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat 73 procent van de studenten te veel huur betaald. Mag dit zomaar?
“Dit is inderdaad een groot probleem. Bij een sociale huisvester als de SSH betaal je in principe een eerlijke huurprijs, het probleem ligt dan ook vooral bij particuliere huisbazen. Onder deze huisbazen bevinden zich nog altijd zogeheten huisjesmelkers, zij vragen in verhouding veel te veel huur voor wat je ervoor terugkrijgt. Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn, dit mag niet! Ik zou dan ook elke student met een te hoge huur willen aanmoedigen om een zaak aan te spannen bij de huurcommissie. Dit klinkt misschien heftig, maar dat is het niet. In Utrecht kun je de hulp van het Huurteam inschakelen. Dit is een groep vriendelijke en kundige mensen die klaarstaan om jou te helpen. Zij helpen je vast te stellen wat jouw huur zou moeten zijn, en kijken stap voor stap hoe jij een zaak aan kunt spannen tegen de te hoge huurprijs.”

In Utrecht is er dus sprake van een tekort aan studentenwoningen, welke factoren zijn hier verantwoordelijk voor?
“Dit tekort is ontstaan omdat er simpelweg te weinig is gebouwd. Vooral de gemeente Utrecht heeft heel lang te weinig gedaan om ervoor te zorgen dat er meer zou worden gebouwd voor studenten. Gelukkig is er sinds 2014 het Actieplan Studentenhuisvesting, waarmee de gemeente de bouw meer heeft weten aan te jagen. Zo wordt er in de nabije toekomst naast winkelcentrum Overvecht een studententoren gebouwd die de ruimte moet gaan bieden aan zo’n 500 studenten. Echter vindt Student & Starter dat er nog meer gedaan zou kunnen worden. De regels voor het ‘verkameren’ van een reguliere woning zouden wat ons betreft moeten worden versoepeld, dit kan Utrecht namelijk nog eens honderden extra kamers per jaar opleveren.”

Bij de SSH is de wachttijd momenteel ongeveer 19 maanden, hoe komt het dat deze wachttijd zo hoog ligt? In 2015 was dit bijvoorbeeld nog zo’n 11 maanden.
“De kamers van de SSH zijn over het algemeen dus wél betaalbaar. Ik kan me voorstellen dat deze kamers daardoor extra populair zijn bij studenten, waardoor de vraag naar deze kamers weer stijgt. Niet al te lang geleden is het natuurlijk het leenstelsel ingevoerd, hierdoor hebben studenten over het algemeen minder te besteden en zijn zij op zoek naar een goedkopere woning.”

Kunnen aankomende studenten nog wel rekenen op een kamer?
“Aangezien er nog steeds een tekort is, is het helaas nog altijd niet vanzelfsprekend dat een aankomend student een kamer vindt. Toen ik zelf zo’n vier jaar geleden begon met studeren heb ik hier ook veel moeite mee gehad. Mijn ouders wonen in Hoorn, dus ik was erg blij dat ik nog net op tijd een kamer kreeg, anders had ik flink op en neer moeten reizen.”

Hebben jullie nog tips voor aankomende studenten die van plan zijn op kamers te gaan wonen in Utrecht?
“Schrijf je zo snel mogelijk in bij de SSH, maak gebruik van je netwerk bij de zoektocht naar een kamer en moedig iedereen die in Utrecht woont aan om op Student & Starter te stemmen!”