Liefde voor Utrechtse stadshout

Utrechtse houtbewerker en oprichter van Noest, Tom van Straaten heeft sinds kort de nijntje sleutelhanger toegevoegd aan zijn unieke collectie, producten gemaakt van Utrechts stadshout. Noest bestaat nu bijna vijf jaar en maakt allerlei producten van bomen die gekapt zijn door de gemeente en anders versnipperd zouden worden.

Zes jaar geleden is Tom begonnen als vrijwilliger bij de stichting Tafelboom en werkte daarnaast ook nog in de evenementenorganisatie. Vanaf dat moment is zijn liefde ontstaan voor het Utrechtse stadshout en is zijn eigen bedrijf Noest begonnen.

Noest

‘’Voorheen was ik in loondienst en langzamerhand ben ik gaan freelancen, nu ben ik echt een ondernemer en dat vind ik heel leuk, het ondernemerschap. Ik vond het juist hartstikke leuk om iets anders te gaan doen. Je hebt alle vrijheid met wat er allemaal bij komt kijken. Ik ben een eenmanszaak en alleen rond de kerstperiode huur ik af en toe iemand in om wat voor mij te doen. Maar in principe is het mijn bedrijf en ik doe alles van begin tot eind.

Tom: ''Ik vind het leuk om het klein en binnen Utrecht te houden, omdat het mijn stad is en ik de bomen ken en daarom geef ik ook een Utrechts tintje aan al mijn producten.’’

Ik zocht een korte pakkende naam, want er zijn veel ontwerpers die met hun eigen naam werken. En ik wilde niet dat het mijn eigen naam werd, maar meer een label. Ik zocht daarvoor een kort en krachtige woord voor en ook hout gerelateerd is. Noest zat ook heel lang in mijn hoofd, alleen wilde ik per se ook de website Noest.nl maar dat lukte niet, dus vandaar dat mijn website en e-mailadres Noesthout heet, maar het bedrijf heet Noest. 

Ik kom uit Utrecht en heb hier gestudeerd, gewoond en nu woon ik weer in Utrecht. Mij wordt ook vaak gevraagd: ‘waarom doe je niet ook Amsterdam?’ Maar ik ken Amsterdam, net als andere steden in Nederland niet zo goed. En ik vind het juist leuk om te weten waar die boom ook echt heeft gestaan. Ik vind het leuk om het klein en binnen Utrecht te houden, omdat het mijn stad is en ik de bomen ken en daarom geef ik ook een Utrechts tintje aan al mijn producten.’’

Nijntje

‘’De sleutelhanger in het algemeen, met name de Dom-sleutelhanger en ook de nieuwe sleutelhanger van Nijntje, daar ben ik ook trots op. Omdat Nijntje en de Dom de iconen van Utrecht zijn. Het zijn restproducten, de bomen worden gekapt, ik maak van de grote stukken hout kleine meubels, dan worden het snijplanken en daar weer kleinere stukjes van en ik hield steeds weer kleine stukjes hout over. En ik vond dat zonde dat die weggingen en toen ben ik gaan denken: wat kan ik met die kleine stukjes hout doen? Toen zijn de kleine sleutelhangers uit voortgekomen en rond de kerstperiode heb ik kerstballen. Voorheen deed ik het altijd in mijn kachel.Ik begin met een plank en eindig met de laatste stukjes in de kachel en de rest is allemaal gebruikt. Dus dat vind ik het mooie aan de sleutelhanger. Ik ben er trots op, omdat de sleutelhanger er heeft voor gezorgd dat het een toegankelijk product is geworden voor mensen. En dat ik vooral ook al het hout gebruik.

Tom: ''Ik ben er trots op, omdat de sleutelhanger er heeft voor gezorgd dat het een toegankelijk product is geworden voor mensen.''

Nijntje is de bekendste creatie van Utrecht en ik heb al de sleutelhanger van de Dom. Ook vind ik vind ook dat nijntje het icoon van Utrecht is, die in mijn collectie moest komen. En dat is mijn geluk, ik doe het samen met de uitgever Mercis. Want je mag niet zomaar iets met Nijntje doen en daarvoor heb ik toestemming aangevraagd. Dat is nu goedgekeurd en mag ik twee nijntje sleutelhangers gaan maken en dat vind ik te gek!

Ik heb onlangs ook een nieuw klokje gemaakt en daar staan veertig iconen op van beroemde gebouwen uit Utrecht. En het leek mij leuk om daar ook de konijnenoren van Nijntje op te doen. Ik vind het leuk om af en toe iets met Nijntje te kunnen doen. Maar voorlopig heb ik mijn handen vol aan de Nijntje-sleutelhangers.’’

Het Utrechtse icoon nijntje verwerkt in twee nieuwe soorten sleutelhangers.

Foto: Noest

Het Utrechtse icoon nijntje verwerkt in twee nieuwe soorten sleutelhangers.

Foto: Noest

Het Utrechtse icoon nijntje verwerkt in twee nieuwe soorten sleutelhangers.

Foto: Noest

Concurrenten

‘’Ik geloof niet zo in concurrenten, want in andere steden zijn mensen ook met stadshout bezig, maar we vullen elkaar gewoon aan. De grotere gedachte is dat er meer stadshout gebruikt wordt en iedereen draagt daar aan zijn steentje aan bij. Als iemand ook snijplanken of sleutelhangers van Amsterdam maakt, dan is dat prima. En ik vind het ook bij de duurzame sociale onderneming passen. Dat je niet zo zeer concurrenten hebt, maar juist met elkaar een hoger doel nastreeft.’’

Tom: ‘’Dat de sleutelhanger van nijntje gelukt is, dat is wel echt een mijlpaal.''

Toekomst

‘’Dat de sleutelhanger van nijntje gelukt is, dat is wel echt een mijlpaal. Want daar ben ik echt lang mee bezig geweest. Verder hoeft het echt niet allemaal echt Utrechts hout te zijn. Je hebt ook ander hout in andere steden, maar dat hoef ik niet, want er zijn genoeg mensen die dat doen. Maar er is ook Nederlands hout, ik zou op de langere termijn iets meer neutralere producten willen maken. Niet alleen Utrecht als thema, maar gewoon Nederlands hout. Dus daar ligt nog wel een ambitie voor mij, om het iets minder Utrecht te maken, ik zeg niet dat ik Utrecht op geef, maar dat ik ook meer mensen in Nederland kan helpen aan lokale houtproducten. Ik ben een eenmanszaak en dat vind ik heerlijk. Ik zal deels groeien, maar het is niet dat ik dadelijk mensen hier heb die voor mij werken, ik probeer het kleinschalig te houden.’’

Unieke producten

‘’Ik heb een klokje gemaakt, een nieuw ontwerp van mij waar ik veel gebouwen van Utrecht heel subtiel heb er ingegraveerd. Ik wil met dat ontwerp nog wel meer gaan doen. En ik ben net ook lang op reis geweest, dus er zitten genoeg ideeën in mijn hoofd en dat ga ik in het nieuwe jaar weer oppakken. Nu ga ik mij focussen op de drukte rondom de kerst. Voor volgend jaar heb ik zeker ideeën. Het kunnen ook kleine meubelstukken zijn, het hoeft niet alleen kleine gadget te zijn, ik vind het heel leuk om met het Utrechtse hout te werken, om daar mooie dingen van te maken.

Tom: ''Elke plank, elke sleutelhanger ziet er uniek uit. Je hebt een klein stukje stadshout in handen.’’

Elk product wat ik maak is uniek, en dat zit hem in het hout. Mijn ondertitel is altijd: Het unieke product van stadshout. En dat unieke is ook een algemeen woord, maar elke plank, elke sleutelhanger ziet er uniek uit. Je hebt een klein stukje stadshout in handen.’’

Nieuwe 'Tafelklok stadsgezichten' met gravering van 40 gebouwen uit Utrecht.

Foto: Noest

Sleutelhanger gemaakt in de vorm van de Domtoren.

Foto: Noest