Tijdens het Paasweekend vindt er voor de derde keer in het Werkspoorkathedraal in Utrecht het Werkspoorfestival plaats. Bezoeker Sofie Leutscher is hier voor de tweede keer. Ze vindt het leuk dat dit soort evenementen in Utrecht plaatsvinden. ‘’Door de gezelligheid brengt het mensen samen, je wordt gestimuleerd om met elkaar te praten. En doordat er bij dit festival aan iedereen is gedacht, is het voor jong en oud leuk.’’

Bij binnenkomst op zaterdag 20 april staat de voormalige fabriekshal van de Nederlandse spoorwegen, vol met allerlei verschillende foodtrucks, barretjes en pop-up keukens. Deze staan verspreidt van elkaar waardoor er binnen genoeg ruimte is voor zitplekken en om jezelf te bewegen. De pop-up keukens zijn allemaal verschillend van elkaar. Zo is er een foodtruck met biologische frieten en een pop-up keuken met Vietnamees Street food. Maar je kunt er ook supergezonde smoothies tot flinterdunne crêpes vinden. Aan de kinderen is ook gedacht, her en der staan tentjes waarbij kinderen zelf limonade en poffertjes kunnen maken.

De verschillende zitplekken op het festival.

Louise Sluiter van de pop-up keuken De Barabus, staat voor de tweede keer op het Werkspoorfestival. De keuze om op dit festival te staan was voor haar heel simpel. ‘’Wij hadden meteen een klik met de organisatie en de stad Utrecht, niet iedere stad brengt tijdens zo’n festival alle culturen bij elkaar, maar in Utrecht kan dit door voornamelijk alle Nederlandse en buitenlandse studenten” aldus Sluiter. De afgelopen twee dagen hebben zij verschillende doelgroepen zien rondlopen. Sluiter geeft aan dat het vrijdagmiddag erg druk was omdat mensen tussen de 25 en 40 jaar oud na hun werk kwamen borrelen. Zaterdag overdag hebben zij voornamelijk jonge gezinnen gezien, omdat er op dit festival veel voor de kinderen te doen is. Voor zaterdagavond verwacht Sluiter dat er veel jongeren komen, om hier dan nog iets te eten en vervolgens te drinken en te feesten.

Sluiter denkt dat er zondag een mengeling rondloopt van gezinnen met jonge en volwassen kinderen. Hoeveel bezoekers er maandag komen is nog de vraag. ‘’Het ligt er vaak aan wat voor weer het is, vorig jaar was het erg slecht weer en daardoor kwamen er minder mensen naar dit festival. De hoeveelheid bezoekers hangt ook af van de mond op mond reclame van de afgelopen paar dagen, waardoor mensen overgehaald zijn en toch nog even langskomen,’’ aldus Sluiter.

Bezoekers bij een pop-up keuken.

Tussen het eten door hoeven de bezoekers zich geen moment te vervelen. Om vijf uur stromen de verschillende artiesten binnen om hun muziek te laten horen. Tegenover het podium is een grote ruimte vrij gemaakt waar mensen kunnen dansen, overdag staan er voornamelijk jongere kinderen die daar spelen met hun zelfgemaakte knutselwerken die ze op dit festival hebben gemaakt. ’s Avonds stroomt deze ruimte vol met jongeren die een dansje wagen met elkaar.

Na etenstijd lopen de bezoekers richting de pop-up keukens voor een dessert. Maar ook gaan er veel bezoekers richting de koffietentjes. Koffieshop August staat hier voor een tweede keer, omdat zij dit een ideale aftrap vinden voor de drukke zomer. Volgens Eltjo Miedema, medewerker van Koffieshop August, zijn dit soort festivals belangrijk voor Utrecht, omdat het elke cultuur samenbrengt. ‘’De sfeer is gezellig en je ziet dat iedereen het naar zijn zin heeft. Iedereen loopt hier vrij en ontspannen rond, dit kun je van hun vrolijke gezichten aflezen. Maar ook struikel je bijna over alle kinderen die hier zijn,’’ aldus Miedema. Daphne van Pelt, medewerker van Koffieshop August, vertelt dat zij als koffieshop te maken hebben met verschillende pieken, de meeste mensen willen graag ‘s ochtends of na het avondeten een kopje koffie.

Op zondag 21 april kun je vanaf 17.00 uur tot 00.00 uur genieten van verschillende artiesten, zoals Menno de Meester en DJ. St. Paul. Maar ook zijn er een aantal live artiesten te vinden, Faradays, Beaux en Audio Adam. Het festival begint maandag 22 april om 12.00 uur met Paradise Birds en het programma eindigt met Zwarte Koffie. Nog twee dagen lang kun je volop genieten van meer dan twintig pop-up keukens en alle andere gezelligheid die dit festival met zich meebrengt.