''Liefde is voor iedereen''. Dat stond op meerdere borden die op 18 mei in Utrecht werden meegedragen. Die zaterdag organiseerde COC Midden-Nederland en Midzomergracht festival namelijk de vierde editie van 'Walk of Love', een wandeling van het Jaarbeursplein naar de Domtoren. Deze tocht staat in het kader van IDAHOT, de internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie die jaarlijks op 17 mei valt. Met de 'Walk of Love' willen de organisatoren diversiteit in de liefde aanmoedigen en vieren.

13:00 uur, Jaarbeursplein

Langzaam begint het plein vol te stromen met allerlei mensen die gekleed zijn in regenboogkleuren. Vooral grote regenboogvlaggen lijken populair te zijn en sommigen hebben zich goed voorbereid op het zonnige weer. Zij lopen rond met kleurrijke Hawaii kransen. Al deze regenboogrijke mensen verzamelen zich bij de 25 meter lange regenboogvlag die op de grond gespreid ligt. Ze genieten nog even van de zon, voordat de tocht richting de Domtoren begint. Stipt om één uur begint sambaband ‘Oladom’ enthousiast op hun trommels te spelen. Na een kwartier lang te hebben gespeeld klinkt er applaus vanuit de menigte. Ondertussen staan er al ruim 500 mensen op het plein.

13:15 uur, Jaarbeursplein

Klokslag 13:15 uur begint Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland, met zijn speech. Staande voor de menigte en de vlag begint hij met het bedanken van de groep voor het komen en meelopen. Ook vertelt hij dat ‘Walk of Love’ in kader staat van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Aansluitend vertelt hij dat er naast de grote regenboogvlag ook kleinere vlaggen worden gedragen, namelijk de vlaggen van de Europese landen die het huwelijk voor stellen van gelijk geslacht hebben opengesteld. Dit geeft ‘Walk of Love’ nog een Europees tintje. Al snel overhandigt hij de microfoon aan Linda Voortman, Utrechts wethouder voor diversiteit. Ook zij begint te praten over Europa en de verkiezingen die eraan komen, met name hoe belangrijk het is om te stemmen. Daarna maakt zij de genomineerden bekend voor de Annie Brouwer-Korfprijs. ”Nog even een fotomomentje!” roept ze wanneer de camera’s van verschillende media naar voren sprinten. Ze wenst de groep succes en vervolgens is het tijd voor de opstelling. De meeste mensen lopen gelijk naar de vlaggen en bordjes. Degene die niks vasthebben lopen uitbundig naar achteren. Nadat iedereen een plekje heeft gevonden, begint het wachten op het startsein.

13:30 uur, Station Utrecht Centraal

De band, die al bovenaan de trap staat, begint met spelen. Gelijk komt de mensenmassa in beweging. Langzaam loopt iedereen de trap op en sluit zich aan bij de band die voorop loopt. Mensen dansen op de muziek en lijken te genieten. Ook de kinderen vermaken zich met het uitdelen van kleine regenboogvlaggetjes van stichting ‘Meer Dan Gewenst’. Het publiek bij de eettentjes krijgen ook een vlaggetje in de handen gedrukt en genieten van de muziek en de gezelligheid. Toch is er weer een politiek tintje te vinden. Namelijk de groepjes die shirts van politieke partijen aanhebben en met borden van die partijen lopen. Op een rustig, maar uitbundig tempo, loopt iedereen verder richting Hoog Catharijne.

13:45 uur, Hoog Catharijne

Eenmaal bij Hoog Catharijne aangekomen, loopt de stoet weer aan de andere kant de trap af. Onderaan de trap zorgen politieagenten voor de veiligheid. Professionele fotografen verzamelen zich in groepjes om de beste foto’s te maken. Niemand lijkt zich te vervelen. Iedereen zwaait uitbundig met vlaggetjes, sommigen lopen met honden, anderen lopen met kinderen en buitenlandse stelletjes praten over dagelijkse onderwerpen. Wanneer ze langs TivoliVredenburg lopen zwaaien ze naar de stilstaande auto’s die geduldig staan te wachten.

14:00 uur, Neude

Ook op de Neude wordt het verkeer tegengehouden. Mensen kijken lichtelijk geïrriteerd mee vanuit hun auto’s en uit de bussen. Ook de fietsers willen liever verder. Wie wel blijven staan om te kijken zijn de voetgangers en de toeschouwers op de terrasjes. Boven een bushalte hangen twee meisjes uit het raam en zwaaien opgetogen met een regenboogvlag. De tocht trekt verder naar de Domtoren.

14:15 uur, Oudegracht

Bij de Oudegracht wordt de vrolijke sfeer weer vermengt met politieke bedoelingen. Aan de zijkant staan kraampjes van politieke partijen die glimlachend foldertjes aan de deelnemers van de tocht beginnen te geven. Gelukkig zijn deze politieke volgelingen niet het enige publiek. Ook de winkelbezoekers en werknemers komen even naar buiten om een kijkje te nemen.

14:30 uur, Domplein

Na anderhalf uur is het einde alweer in zicht. Het hele gezelschap verzameld zich op het Domplein en danst daar nog even verder op de trommelmuziek van de band. Wanneer na het geklap en gejuich de rust weer terugkeert begint Timmerman met zijn afsluitingsspeech. Hierin wenst hij Duncan Laurence nog sterkte op het Eurovisiesongfestival. Dan is het tijd voor het laatste nummer van de band. Nog één keer dansen er een paar enthousiastelingen op de muziek. De muziek houdt op en de meesten lopen al de andere kant op, maar niet iedereen verlaat het plein. Sommigen lijken nog verstrikt in hun gesprekken en een paar vrijwilligers helpen mee om de grote regenboogvlag op te vouwen. Dit tekent het einde van de ‘Walk of Love’.