Bij de wereldpremière van Mamma Mia! in 1999 in Londen werd een grote theaterhit geboren en nu wordt Mamma Mia! in een nieuw jasje gestoken. Op dinsdag 30 oktober speelt de feel-good musical Mamma Mia! zich af in het Beatrix Theater.

De musical gaat over de alleenstaande moeder Donna en haar dochter Sophie. Donna runt haar eigen taverne op een Grieks eiland en Sophie heeft haar vader nooit gekend, maar is wel erg nieuwsgierig naar wie dit is en gaat op onderzoek uit.  Ze vindt een oud dagboek van haar moeder, waarin drie mogelijke vaders worden genoemd. Sophie nodigt achter haar moeders rug om de drie mannen uit voor de bruiloft met Sky. De musical is een komisch liefdesverhaal die vol zit met verassingen. Het creatieve team achter de musical bestaat uit drie vrouwen: producer Judy Craymer, scriptschrijver Catherine Johnson en regisseur Phyllida Lloyd. Gedurende de hele musical worden er grote ABBA-hits gezongen ter ondersteuning van het verhaal.

Donna wordt gespeeld door Antje Monteiro. Zij was naar mijn mening perfect voor deze rol. Zij speelde zowel krachtig als kwetsbaar erg goed en heeft de zaal gestolen met haar krachtige stem. Jolijn Henneman speelt de rol van Sophie. Jolijn is ook geknipt voor haar rol en speelt erg geloofwaardig. De chemie tussen Sophie en Donna was bijzonder. Er werd dan ook een menig traantje weggepinkt toen zij samen het droevige duet Through My Fingers zongen. De rollen van de drie vaders (Emile de Jong, Zjon Smaal en Dieter Troubleyn) werden erg humoristisch vertolkt met allen een goed gevoel voor timing.

Het ensemble in de musical was sterk. De zang was erg verstaanbaar en zuiver en de dansstukken werden energiek en strak uitgevoerd. Het hoogtepunt van het ensemble vond ik de strakke groepsdans van Money, Money, Money. De musical is vernieuwend, aangezien de liedjes vertaald waren naar het Nederlands. Ik vond het persoonlijk erg jammer dat ze waren vertaald, omdat ik hierdoor niet mee kon zingen. Verder vond ik het jammer dat er soms een galm over de stemmen te horen was.

Mamma Mia! is een heerlijke feelgood-musical vol met alle grote ABBA-hits. De musical resulteert in een voorstelling waar het publiek het liefst dansend en zingend de zaal uit wil lopen om nog door te leven in het gevoel van de musical. Als je dit weet te bereiken met een musical, heb je het zeker goed gedaan. De musical is energiek, heeft een lekkere vaart en is een aanrader voor iedere ABBA-fan (en wie is dat diep van binnen niet?).