Een klein rond podium, compleet met neonletters en spotjes, staat opgesteld naast de hoofdingang van TivoliVredenburg. Something Good Can Work van Two Door Cinema Club speelt op de achtergrond en ondertussen stemmen de bandleden van Morrès hun instrumenten. Ze maken zich klaar voor een avond waarop ze zich kunnen laten zien aan Utrecht. Maar eerst nog even een biertje.

Op deze zondagavond in oktober zijn weinig stoelen bezet in het aangrenzende café, Het Gegeven Paard. Zij die hebben plaatsgenomen aan een tafel warmen zich op met thee, of laten alcohol het werk doen. Sommigen komen speciaal voor de Nijmeegs-Arnhemse band Morrès, anderen zijn toevallig binnen komen lopen en besluiten vervolgens te blijven hangen, om te zien wat er deze keer te zien is op de Rabo Open Stage. “Ik had nog niet eerder van de Rabo Open Stage gehoord, wel vaak dit podium zien staan. Ben benieuwd wat we te horen krijgen”, vertelt Maarten (21).

Rabo Open Stage is een initiatief van Rabobank en TivoliVredenburg dat onbekende artiesten en bands een podium geeft. Het podium is te vinden in de centrale hal van TivoliVredenburg, daarmee is dit het kleinste podium dat te vinden is in het concertgebouw. Muzikanten van binnen en buiten Utrecht wordt een kans geboden zich op te geven om de stage te mogen betreden. Er ontstaan avonden waarop bezoekers, van onder anderen Café Het Gegeven Paard, keer op keer verrast worden door het gevarieerde Nederlandse talent. De optredens zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

 

De gitaarklanken klinken door het gehele gebouw

Foto: Elin Molenaar

 

Deze keer is het de beurt aan Morrès, een rocktrio uit Gelderland, om de mensen een uur lang te entertainen. De band bestond nog maar uit twee leden toen het werd opgericht in 2013. Anco Koens vervult de rol van leadzanger en gitarist, Johan Volman die van bassist en met de toevoeging van Thomas Calis als drummer in 2016 is de band compleet. Naast shows in Nederland heeft het drietal ook een Duits publiek. Leadzanger Koens kent Duitse gitarist Matt Willems al jaren, zij besloten vorig jaar samen te werken door een tour in Duitsland te organiseren. Aangezien Willems in ons buurland is gehuisvest was deze beslissing snel gemaakt. Hits heeft de band niet gehad, maar wie weet zitten die er nog aan te komen.

Zonder aankondiging zetten de drie mannen een krachtig rocknummer in. Het duurt een aantal nummers voor het weinige publiek aandacht krijgt voor de band. Maar een half uur na het klinken van de eerste gitaarriffs is er applaus te horen na ieder nummer. Veel sterke gitaarlijnen en energieke rocknummers zijn terugkerende aspecten in de muziek die wordt gepresenteert. De muziek, gecombineerd met stevige vocalen, galmt het gebouw door. “Ik vind het wel lekker klinken, ondanks dat ik niet kan verstaan wat ze zingen”, geeft Rosalie (19) toe, ze drinkt een cocktail aan de bar terwijl ze probeert de tekst te ontcijferen. Het wordt al snel duidelijk dat de instrumenten een tikkeltje te hard staan en de microfoons eigenlijk te zacht. Tijdens de rustigere nummers worden de zware mannenstemmen uiteindelijk beter verstaanbaar. Er wordt niet gepraat tussen de nummers door. Net voordat het laatste knallende nummer wordt ingezet stelt de leadzanger de band voor.

Al met al wordt er duidelijk genoten van het gratis entertainment op de zondagavond. “Heerlijk van een gratis concert genieten, zou niets liever willen. Zeker met zulke sterke nummers en mannen die stevig en zelfverzekerd op het podium staan”, vindt Marla (42). Met grootse artiesten op foto’s aan de muur weet Morrès het publiek, langzaam maar zeker, voor zich te winnen. Bloed, zweet en tranen worden in het optreden gestopt. Om af te koelen nemen ze na afloop nog maar biertje.