Vanaf vandaag, 9 december, is Utrecht Centraal een busstation rijker. Naast Jaarbeurszijde en Jaarbeursplein is er nu ook Centrumzijde. Door dit nieuwe station worden vele bussen overgeplaatst en verandert de dienstregeling. Op het centraal station wordt daarom extra ondersteuning ingezet.

In september is het Vervoerplan van U-OV ( openbaar vervoer van regio Utrecht ) goedgekeurd door de provincie Utrecht. Hierin is vastgelegd dat verschillende bussen van Jaarbeurszijde en het Jaarbeursplein naar de Centrumzijde verhuizen. Hierdoor worden sommige routes gewijzigd en zijn de vertrektijden aangepast, wat kan zorgen voorde nodige verwarring onder reizigers. Vooral voor mensen die niet bekend zijn in Utrecht is het moeilijk om uit te vogelen waar ze nou precies moeten in- of uitstappen. Op de Catharijnesingel worden bijvoorbeeld drie voormalige bushaltes opnieuw in gebruik genomen als onderdeel van de nieuwe route van lijn 2.

Om verwarring te voorkomen, heeft U-OV extra ondersteuning ingezet, zodat reizigers de weg kunnen vinden en op tijd zijn zodat ze de bus niet missen. Zo zijn er verschillende borden neergezet en extra medewerkers ingezet om alles in goede banen te leiden. Ook wordt reisplanner-app 9292 aangepast. Reizigers moeten namelijk niet alleen meer rekening houden met de nieuwe plaats van de bus, maar ook met de tijd die het kost om van de trein naar het busstation te lopen. Zo moeten mensen die op spoor 18 aankomen en lijn 28, richting Rijnsweerd-Zuid, willen nemen nu het hele treinstation oversteken om bij de halte te komen. Voorheen hoefden deze reizigers alleen maar de roltrap naar beneden te nemen om bij de bussen te komen. Dit kost dus meer tijd en kan ervoor zorgen dat mensen in tijdnood komen.

Wilhma ( 71 ) bezoekt elk weekend haar dochter in Utrecht en heeft het er duidelijk moeilijk mee. ‘Ik bezoek elk weekend mijn dochter en kleinkinderen in Utrecht en heb Utrecht Centraal altijd al ingewikkeld gevonden. Maar nu mijn bus vanaf een andere halte vertrekt, raak ik zo langzamerhand wel een beetje de weg kwijt hier. Ik ben blij dat er hulp is om me de weg naar het goede gedeelte van het busstation te wijzen.’

Nu mijn bus vanaf een andere halte vertrekt, raak ik zo langzamerhand wel een beetje de weg kwijt hier.

Naast het nieuwe gedeelte van het busstation, zijn er ook verschillende reistijden veranderd. Er worden bijvoorbeeld meer nachtbussen ingezet op vrijdag. Hierdoor kunnen studenten, die de hele nacht in de stad uit zijn geweest, met de bus terug. Dan hoeven ze tijdens deze regenachtige dagen niet meer naar huis te fietsen of te lopen. Wel veranderen er in de nacht een aantal routes van nachtbussen. Zo worden Overvecht, Zuilen en Kanaleneiland (de wijken die bekend staan om het groot aantal studenten) beter bereikbaar.

Ondanks de grote verwarring rond de nieuwe dienstregeling vinden reizigers het nieuwe gedeelte van het busstation vrij gemakkelijk. Gemeente Utrecht wil dat in de toekomst alleen de gedeeltes aan de beide kanten van het treinstation overblijven. Hierdoor vervallen de bussen op het Jaarbeursplein, zodra de Uithoflijn van start gaat.