UTRECHT- De Utrechtse tekenaar Dick Bruna is gisteravond thuis overleden in zijn slaap. Hij stond vooral bekend om zijn getekende personage Nijntje. Bruna werd 89 jaar.

“We hebben in Atelier Dick Bruna op de zolderverdieping van het Centraal Museum een condoleanceregister neergelegd. Iedereen is vrij om daar in te kijken en in te schrijven.” Aldus persvoorlichter Manou Nonnekes van het Nijntje museum in Utrecht. “Tot en met vrijdag 24 Februari bieden we gratis entree, speciaal om bezoekers de gelegenheid te geven het condoleanceregister te tekenen. Ook zijn onder andere reacties achtergelaten op onze Facebook-pagina.”

Het eerste boek van Dick Bruna met Nijntje in de hoofdrol verscheen in 1955 en hij maakte 124 prentenboeken. Het laatste boek verscheen in 2011. In 2014 stopte Bruna met het tekenen van Nijntje.

In zijn vele kinderboeken is Nijntje het meest bekende personage. Van het witte konijn met menselijke trekken werden over de hele wereld meer dan 85 miljoen boeken verkocht. Behalve de boekjes verschenen er televisieseries en een musical over Nijntje, ook kwam in 2013 ‘Nijntje de film’ uit.  Vorig jaar werd het Nijntje Museum in Utrecht geopend. Hiernaast heeft Nijntje in Utrecht een pleintje, een standbeeld en zijn er verkeersborden waarop Nijntje de weg wijst.

Bruna werd geboren in Utrecht op 23 Augustus 1927.