Ruim 40.000 leraren en ander onderwijzend personeel hebben gisteren op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd tegen lage salarissen en hoge werkdruk. De stakers probeerden doormiddel van spandoeken met teksten als "Juf is boos", "Werkdruk maak ons vak stuk" en "Kinderen willen leren, dan moet er wel school zijn" een statement te maken en de overheid wakker te schudden om meer in het onderwijs te investeren.

FNV-voorzitter Han Busker sprak de stakers toe vanaf het podium en noemde de opkomst geweldig. ”Ze moeten daar naar ons gaan luisteren. We staan hier voor goed onderwijs, we staan hier voor onze toekomst en de toekomst van onze kinderen” Jilles Veenstra, voorzitter van de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) voegde daaraan toe: “Niets doen is geen optie meer. De tijd van kleine oplossingen is voorbij. Er moet nu fors geïnvesteerd worden.”

De woordvoerder van de AOb Esther Sloots geeft aan tevreden te zijn met de opkomst.”Er zijn ruim 40.000 mensen gekomen en ondanks het stormige weer en de kou was het een groot succes. We hebben de aandacht weten te trekken en hopen dat de overheid iets met onze vragen doet en dat er in de toekomst meer ruimte zal zijn voor investeringen. We hopen dat ze het onderwijs op één gaan zetten”.

Minister Arie Sob (onderwijs) liet voorafgaand aan de ministerraad weten dat hij begrip heeft voor de stakers, maar dat het kabinet al veel geld heeft uitgetrokken voor hogere salarissen en verlaging van de werkdruk. “Dit is de sector waarin het kabinet het meeste investeert. Het geld dat we hebben probeer ik zo snel mogelijk bij ze te krijgen.”

De actieweek
De gehele week is er aandacht gevraagd voor meer investeringen in het onderwijs. Maandag begon de week met een lawaai- en applaus moment en afgelopen donderdag is de petitie van de AOb, FNV en FvOv die ruim 76.000 keer is ondertekend, overgedragen aan minister van Engelshoven. De staking was de afsluiting van de actieweek voor het onderwijs.

Gesloten scholen
Volgens de AOb sloten minimaal 2600 scholen in Nederland gisteren de deuren, zodat leraren vanuit het hele land naar Den Haag konden afreizen om te demonstreren. Ook in Utrecht waren er scholen die gisteren speciaal dicht waren door de nationale staking, maar veruit het merendeel van de scholen zijn opengebleven. Het salaris van vele stakers werd door hun werkgevers ingehouden, aangezien doorbetalen niet verplicht is. De Utrechtse schoolbesturen hielden net als bij de onderwijsstaking vorig jaar het loon in van de stakende leerkrachten. Het AOb biedt de leraren die niet betaald krijgen een stakingsuitkering met een maximum van 63 euro netto per dag.