Op de schaatsbaan is het niet altijd koud

De kerstvakantie loopt ten einde, want de scholen beginnen maandag 7 januari weer. Mensen zijn bijgekomen van de feestdagen en beginnen zich klaar te maken voor het nieuwe jaar en hun goede voornemens. Meer gaan sporten is een voornemen wat vaak voorbij komt, hierbij helpt het Spoorwegmuseum in Utrecht alvast een beetje. Zij hebben namelijk het ‘Winter Station’ geopend voor de hele Kerstvakantie.

Het Winter Station loopt van 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019 en is open voor jong en oud. Het moment dat je het gebouw binnenloopt word je verwelkomd voor de slee van de kerstman, helaas zonder rendieren. Grootouders maken met hun kleinkinderen foto’s op de slee, waarop de kinderen aan hun opa en oma vragen: ”Hoe komt de kerstman nu thuis?” Het is natuurlijk winter, maar dat mag de pret niet bederven. Waar je ook kijkt is er lekkers beschikbaar, van koek-en-zopie tot verse stroopwafels.

Wat had ik daar graag gestaan, maar natuurijs is natuurlijk fijner

De ijsbaan is de voornaamste reden dat de gezinnen naar het Winter Station zijn gekomen, want het museum is altijd enorm populair. Midden in het gebouw ligt een ijsbaan met een oude locomotief waar je omheen kan schaatsen. Het ene kind zweeft over de ijsbaan alsof hij de nieuwe Sven Kramer is, terwijl het andere kind de scène van Bambi op het ijs aan het nadoen is. Vaders en moeders houden hun kinderen vast bij hun kraag zodat zij niet continu blijven vallen en iets kunnen blesseren. Het blijft immers ijs, en dat is niet de meest zachte substantie op onze wereld. Twee grootouders staan te kijken hoe hun zoon en kleinzoon aan het schaatsen zijn en zeggen tegen elkaar: “Wat had ik daar graag gestaan, maar natuurijs is wel veel fijner.”

De hele ambiance geeft het gevoel dat het nog kerst is. Allemaal dankzij de warme lichten, livemuziek en de nepsneeuw in en rond de ijsbaan. Buiten staan meerdere vuurkorven waar marshmallows geroosterd worden en koude handen worden opgewarmd bij het knisperende hout. Bij het nieuwe jaar horen ook goede voornemens of nieuwjaarswensen. Hier heeft het museum ook over nagedacht, zij hebben namelijk een hek neergezet waarin iedereen hun nieuwjaarswens of goede voornemen kan ophangen door eerst dit op een blaadje te schrijven. Zo schreef Fien: “Ik wens dat mijn familie en vrienden een gezond en gelukkig jaar beleven.” En Beau schreef: “Ik hoop dat ik snel een fijne kamer in Utrecht vind.”

Ik hoop dat ik snel een fijne kamer in Utrecht vind

Het Winter Station is  drukbezocht, maar het Spoorwegmuseum is dat ook nog steeds. Kleine kinderen rennen joelend van wagon naar wagon en ouders hebben moeite om hun kinderen niet uit het oog te verliezen, op de schaatsbaan is dit hetzelfde verhaal. De meeste ouders hebben hier al over nagedacht en houden hun kinderen vast zodat ze niet opeens aan de andere kant van de schaatsbaan alleen staan of vallen. Voor de kinderen of volwassenen die vallen is een eerstehulppost geïnstalleerd naast de schaatsbaan. Een meisje heeft haar enkel bezeerd en wordt geholpen door twee broeders. Van haar moeder krijgt zij een kop warme chocomel om de pijn te verzachten. Zo heeft elk nadeel ook zijn voordeel.