De nieuwe locaties voor de tippelzone in Utrecht zijn van tafel geveegd. Na veel protest heeft het college van burgermeester en wethouders besloten dat er geen tippelzone komt in De Meern aan de Boteyken of in Lage Weide aan de Elektronweg.

Na een emotioneel beladen consultatie-bijeenkomst 13 september, trok het college de plannen in. Wethouder Victor Everhardt van D66 legde uit: ‘Gesprekken met bewoners en ondernemers hebben ons nieuwe inzichten gegeven. Er zijn reële feiten boven water gekomen die we mee hebben genomen in ons besluit.’ Hiermee bedoelde hij dat de omgeving intensief gebruikt wordt door omwonenden. Zo zit er een klimhal erg dicht bij Boteyken, waardoor veel mensen door deze straat fietsen en wandelen.

Om de omwonenden de kans te geven te reageren en vragen te stellen werd er afgelopen woensdag een consultatie-bijeenkomst georganiseerd. De opkomst was zo hoog dat er zelfs nog buurtbewoners buiten stonden. Jasper van Vuren was er één van: ‘Hoe krijgen ze het voor mekaar om Boteyken uit te kiezen als gunstigste plek voor de tippelzone? Het is midden in een woonwijk waar ook veel kinderen wonen!’ Verder stonden er ook mensen te protesteren met borden met leuzen als: ‘Wij willen geen buren die zichzelf verhuren’. Het felle protest heeft geholpen, toch is van Vuren nog steeds verbaasd over het feit dat een professioneel stadsbestuur van de derde stad in Nederland zoveel onnodige ophef heeft veroorzaakt. ‘Alle bezwaren waren met gezond verstand in kaart te brengen. Nu gaan ze verder met wat eigenlijk stap 1 had moeten zijn: moeten we na 30 jaar wel verder met onze tippelzone? De wereld is veranderd’, aldus van Vuren.

De verhuizing van de tippelzone werd gesteund door D66, VVD, SP, Student&Starter en GroenLinks. Volgens hen was het noodzaak de tippelzone niet op te heffen omdat anders de prostituees illegaal zouden tippelen. Daarnaast kunnen de hulpverleners, in de huidige situatie, sekswerkers gemakkelijk bereiken en kan de politie goed toezicht houden. ‘We hebben al 30 jaar ervaring en het werkt naar behoren’, verklaart Everhardt. CDA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Stadsbelang waren als tegenstanders in de minderheid. De PvdA was ook tegen het voorstel, maar pleitte voor het behouden van de tippelzone op de huidige locatie. Bülent Isik van de PvdA: ‘De Tippelzone aan de Europalaan functioneert goed, daarom willen wij dat de nieuwe plannen voor de Merwedekanaalzone aan worden gepast. Dit is zeker mogelijk, alleen is deze optie niet eens onderzocht door het college.’

De reden dat de tippelzone weg moet uit de Europalaan is dat er in de toekomst 6.000 tot 10.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De tippelzone zou dan te dichtbij de “bewoonde wereld” komen volgens de gemeente. Everhardt kwam begin september met de mogelijke nieuwe locaties voor de prostituees, namelijk De Meern of Lage Weide. De wijken waren naar voren gekomen na een uitgebreid locatie-onderzoek in heel Utrecht.