Nederlanders hebben dit jaar vaker gestemd op vrouwen dan de jaren ervoor. In de Nederlandse politiek is gemiddeld 34 procent vrouw. Ook de plaatsen in Utrecht volgen deze trend.

Marie-Anne van Reijden is oprichtster van ‘Meer vrouwen in de Politiek’ en pleit om meer vrouwen te werven voor in het bestuur van Nederland. Zij vertelt dat alles begint bij het samenstellen van de verkiezingslijst. Als er meer vrouwen op de lijst staan, is het percentage vrouwen in de politiek ook hoger.

Stem op een Vrouw is ook een organisatie die zich bezig houdt met de betrokkenheid van vrouwen in de politiek. Tijdens de verkiezingen waren zij zichtbaar te zien met campagnes voor vrouwen in de politiek. Ook riepen zij mensen op om slim te stemmen. Ze zijn van mening dat mensen niet zomaar op de bovenste vrouw moeten stemmen, omdat diegene vaak toch al in de politiek komt. Het advies van hun: kijk lager op de lijst om daar een kandidaat te vinden die bij je past.

Vrouwen onzekerder

Van Reijden laat weten dat mannen een baan in de politiek als een echte uitdaging zien, terwijl vrouwen vaak onzeker worden en gaan nadenken of zoiets wel voor hun is weggelegd. Bovendien hebben vrouwen het gevoel dat ze geen tijd hebben en zo’n baan moeilijk te combineren is met bijvoorbeeld het moederschap.