Het voormalig poppodium Tivoli op de Oudegracht 245 gaat veranderen. Op 23 oktober is het bevestigd dat de Stadswaarde eigenaar wordt van het gebouw. Er was flink wat animo voor het pand en daarom hield de gemeente een ‘wedstrijd’ om nieuwe eigenaren aan te wijzen. Aanstaande twaalf maanden hebben zij de tijd om een definitief ontwerp te maken voor hun plan. Tot die tijd is de gemeente nog eigenaar. In het complex komen onder andere een boetiekhotel, kinderopvang, horeca en cultuur. De Stadswaarde verwacht eind 2020 open te zijn voor publiek.

De winnaars van de aanbesteding zijn ontwikkelaar Stadswaarde Vastgoed en conceptontwikkelaar en initiatiefnemer van het hele idee Douwe van Akkerveeken met het plan ‘Podium Proeftuin’. Zij werken samen aan de ontwikkeling van het plan.

Afgelopen voorjaar begon de selectieprocedure om een koper te vinden voor het kloostercomplex. Om kopers te selecteren hield de gemeente een aanbesteding. Een aanbesteding is een procedure om een bepaald product of dienst te krijgen. Hier wordt gekeken naar factoren zoals prijs en kwaliteit. In dit geval konden de inschrijvingen het kloostercomplex ‘winnen’.  De aanbesteding bestond uit twee rondes. In de eerste ronde konden de geïnteresseerden hun ideeën presenteren. Hieruit koos de gemeente de drie besten. In de tweede ronde moesten de drie partijen samen met de gemeente hun idee uitwerken tot een schets. De winnaar werd uiteindelijk de Stadswaarde met daarbij de initiatiefnemer Douwe van Akkerveeken.

De gemeente had wel een aantal eisen opgesteld voor de nieuwe eigenaar. Zo moesten ze passen bij de vorige eigenaren van het complex. Zodat het pand blijft passen bij het verleden. Daarnaast moesten ze ook ervaring hebben met het herontwikkelen en verduurzamen van monumentale gebouwen. Naast deze punten waren er nog een aantal zaken waar de nieuwe eigenaar aan moest voldoen.

Een aantal punten uit het bestemmingsplan waren: het complex moet toegankelijk zijn voor het publiek. Daarnaast moet het complex een mix worden van minimaal twee hoofdfuncties (cultuur, horeca, dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen).

Het gebouw stamt uit de dertiende eeuw en was voorheen het Klooster Zakbroeders. Dit klooster was van 1267 tot 1582 bezit van de Rooms-Katholieke Kerk. Van 1582-1926 was het een gereformeerd weeshuis en bezit van de Stad Utrecht. Hierna was het tot 1968 een Spoorweghuis en was de Nederlandsche Vereeniging van Spoor- en Tramwegpersoneel eigenaar. Dit is onder de Utrechters ook wel bekend als het NV-huis. Tegenwoordig was het pand bekend als Tivoli Tijdelijk, van 1968 tot 2018 heeft Tivoli hier gezeten en had de gemeente het pand in bezit.

Stadswaarde gaat nu met het complex aan het werk. Zij hebben 5.000 vierkante meter tot hun bezit aan oppervlakte. Er komt van alles in het complex: een kinderopvang, een boetiekhotel, een koffiebranderij, een bierbrouwerij en een bakkerij.