De vakantie is net voorbij en de stationshal van Utrecht Centraal is weer rijkelijk gevuld met reizigers. Sommigen haasten zich naar een perron, terwijl anderen winkels bezoeken. Vlak bij perron 19 is het pop-up pand gevestigd; een winkel waar om de paar weken een ander bedrijf of organisatie zich voor een korte tijd vestigt. De English Book Store betrad afgelopen week het pand. Winkelketen AKO opende de winkel samen met boekenimporteur Van Ditmar.

De English Book Store zomaar voorbij wandelen is haast onmogelijk. Wie de winkel wil betreden of voorbij wandelt ziet twee grote poppen van Britse wachten staan. Vlak achter een van de poppen is de welbekende ‘telephone cell’ te zien. Zo een die je normaal ook in London ziet en waarbij menig toerist op de foto gaat. Voor wie niet naar Engeland kan, is er dus goed nieuws. Ook in Utrecht is het mogelijk om jezelf even in een ander land te wanen.

De winkel richt zich enkel op mensen die Engelse boeken lezen. Bij binnenkomst is te zien dat niet alleen Engelse boeken zijn neergelegd, maar er is ook aan het interieur gewerkt. Links vooraan, naast een boekentafel, is een zithoek gecreëerd met oude leren stoelen. Op de tafel, die naast de stoel staat, liggen Engelse kranten zoals The New York Times en The Daily Mail. ‘Wat misschien niet gelijk opvalt, maar wel opmerkelijk is, is dat er een Amerikaanse krant op de tafel ligt in een winkel waar vooral een Britse uitstraling is. Engelse vlaggetjes, de Britse wachten. Een vrouw leest een van de kranten terwijl ze in de stoel zit, acht andere mensen lopen rustig door de winkel. De mensen verzamelen zich vooral op één plek in de winkel, de tafel met best sellers.

Het brede assortiment aan boeken onderscheid zich van dat van andere boekwinkels. De AKO, die ook in de stationshal is gevestigd, heeft een veel beperkter assortiment en kiest er juist daarom voor om in deze pop-up store tafels vol met poëzie, biografieën en bestsellers aan te bieden. Gelijk bij binnenkomst staan de bestsellers. Er is plaats gemaakt voor de tien best verkopende boeken. Deze boeken staan gepresenteerd op nummer. Het bestverkopende boek, op nummer een, is ‘The Crimes Of Grindelwald’ van J.K. Rowling. Onlangs ging de film al in première, maar ook het boek doet het goed bij winkelketen AKO. Op nummer tien staat ‘The Subtle Art Of Not Giving A Fuck’ van Mark Manson. Een boek over de tegendraadse aanpak voor een goed leven.

De English Book Store is niet volgepropt met boeken, juist de kleine hoekjes zorgen voor overzicht in de winkel. De verschillende tafels met boeken trekken andere mensen aan. Zo is er een rij boeken waar een bordje met ‘on this table’ boven hangt. Voor twee boeken uit de rij betaal je 20 euro. In het midden van de winkel staan drie twintigers onder het bordje met boeken voor jongeren. Ondanks dat de stationshal op Utrecht Centraal een druk gebied is, lezen mensen rustig de titels en achterzijde van verschillende boeken door. Treinverkeer lijkt hier geen invloed op te hebben. Wie op zoek is naar een Engels boek, een stille plaats of een zitplek, kan tot 20 januari terecht bij de pop-up store.