Vanaf eind februari gaan de eerste proefritten beginnen met de trams van de Uithoflijn. Miljoenen euro’s zijn er al in geïnvesteerd, jaren zijn voorbij gegaan en nog steeds rijden er geen trams naar de Uithof. De huidige status is dat het in december 2019 dan echt moet gaat gebeuren.

Inspelen op noodsituaties

Op de website van de Uithoflijn staat dat die proefritten vooral worden gemaakt om te oefenen wat te doen in (nood)situaties. Daarnaast kunnen op deze manier de toekomstige trambestuurders alvast de baan verkennen.

Ouderen en zieken

Dat het nog tot december 2019 duurt voordat de eerste trams gaan rijden, is niet alleen slecht nieuws voor de studenten die naar de Uithof moeten, maar ook voor patiënten die naar het UMC of naar het WKZ moeten. Het UMC zegt daar zelf over dat zij de tramlijn graag zo snel mogelijk, naast het aanbod van bussen, beschikbaar zien komen voor iedereen die met het OV naar het UMC Utrecht wil. ‘Dat is van belang voor studenten, maar ook zeker voor patiënten en medewerkers.’

Extra kosten

Al in april 2012 werd er besloten dat er een trambaan moest komen. In januari 2018 hadden de eerste trams eigenlijk al moeten rijden, dat werd het tweede halfjaar van 2019 en de huidige status is dat het in december 2019 gaat gebeuren. Ondertussen is er ook nog eens 84 miljoen euro aan extra kosten bijgekomen. Die extra kosten bestaan uit een aantal tegenvallers en de bekostiging van de vertraging.