De Universiteit Utrecht heeft aan het begin van dit schooljaar voor 100 noodbedden gezorgd voor internationale studenten die aan de Universiteit Utrecht studeren. Deze noodbedden waren verdeeld over StayOkay op de Neude, Vakantiepark RCN Het Grote Bos in Doorn en hotel Star Lodge aan de Biltse Straatweg in Utrecht. De universiteit maakte dit jaar voor het eerst gebruik van deze noodmaatregel, maar stopt er op 1 oktober mee.

De noodregeling loopt 1 oktober af en dan staan sommige internationals op straat. Veel internationale studenten gingen verder op zoek naar een kamer, maar het lukt niet iedereen om er een te vinden. De Universiteit Utrecht voelt een verantwoordelijk om internationale studenten te helpen een woonruimte te vinden. Dat doen ze al door bij verschillende woonvoorzieningen, zoals SSH, elk jaar 790 bedden te reserveren. Dit jaar kwamen de 100 noodbedden er ook nog bij.

Woordvoerder van de Universiteit Utrecht, Maarten van Post heeft gezegd: ‘’Het huisvestingsprobleem onder buitenlandse studenten speelt in meer steden, en lost zich meestal vanzelf op.’’ Er gaan daarentegen wel verhalen rond over studenten die terug naar huis moeten omdat ze geen woonruimte hebben bemachtigd, laat studentenunie Vidius weten. Vidius is een organisatie die gericht is op studenten en werkzaam als belangenorganisatie. Hierin gaan zij  in gesprek te gaan met organisaties zoals de gemeente, woningcorporaties en openbaar vervoersbedrijven om verschillende problemen op tafel te leggen en oplossingen te vinden.

Volgende maand wordt de stichting ’International Students Housing Assistance’, in het leven geroepen door Vidius. Ze willen met de Universiteit Utrecht om tafel om te kijken of we dit aanhoudende huisvestingsprobleem kunnen aanpakken of oplossen. Er moet volgens de stichting een structurele oplossing komen.