Voor de meeste ouders is het vaccineren van hun kinderen vanzelfsprekend. Zodra er een oproep voor een vaccinatie binnenkomt, is de afspraak vaak snel gemaakt. Alles voor de gezondheid van hun kind. Toch zijn er ook ouders die vragen hebben en aarzelen over het laten vaccineren van hun kinderen. De groep ouders die hun kinderen niet laten vaccineren groeit. Maar waarom kiest iemand hier eigenlijk voor? We spraken hierover met Suzanne V, die vanwege privacy redenen niet met haar achternaam genoemd wil worden.

In welke leeftijdscategorie zitten uw kinderen?
“Ik heb twee ongevaccineerde kindjes in de leeftijd van 2.5 jaar en 7 maanden oud. “

Vanaf welk moment bent u erover na gaan denken om uw kinderen niet te laten vaccineren?
“Mijn nicht vaccineerde haar dochter niet en ik verklaarde haar toen voor gek. Tijdens mijn zwangerschap vond ik echter dat ik daarover zelf moest beslissen, en mij daar eerst beter in moest verdiepen. Er kwamen steeds meer vragen in me op, waar ik niet direct een antwoord op kon vinden. Toen ik op het stukje stuitte dat er elk jaar vijf tot tien kinderen overlijden aan vaccins schrok ik hier erg van. Hoe is het mogelijk dat dit soort informatie wordt achtergehouden voor ouders? Ik kreeg steeds meer argwaan.
Ik ben naar de ziekten afzonderlijk gaan kijken. Wat is er eng aan deze ziekten? Kunnen mijn gezonde kinderen deze ziekte doorstaan? Komt de ziekte nog voor in Nederland? Er wordt op dit moment veel gepraat over de mazelen. Als ik mijn oma naar de mazelen vraag krijg ik te horen “Ja de kinderen waren wel ziek, maar dat was het ook. Op een donkere kamer leggen en goed laten uitzieken”. Waarom zijn de mazelen tegenwoordig zo eng? In Amerika vinden ze de waterpokken ook heel eng. Is het wel echt zo eng of wordt dit enger gemaakt om andere redenen?”

Waarom kiest u ervoor om uw kinderen niet te laten vaccineren?
“Ik denk dat mensen meer baat hebben bij voorlichting over ‘wat te doen als mijn kind ziek wordt’ dan bij vaccinaties. Ook denk ik dat dit al bij de basis begint. Borstvoeding is de beste start voor een baby. Toch zijn er heel veel artsen, verpleegkundigen en kraamhulpen die verschrikkelijke adviezen geven rondom borstvoeding. Een moeder die de mazelen zelf heeft doorlopen, geeft antistoffen mee aan het kind. Als dit kind dan de mazelen krijgt, verloopt dit veel minder heftig.
De generatie die nu kinderen krijgt heeft zelf de mazelen niet meer gehad. In combinatie met dat er nog maar weinig mensen zijn die weten hoe ze moeten handelen bij de mazelen, maakt dit de mazelen inderdaad gevaarlijker. Het enige vaccin waar ik over heb getwijfeld is polio. Nou is het erg moeilijk aan een mono vaccin te komen. De ziekte komt al zo lang niet meer voor. Naast dat de kans op verlamming erg klein is, kiezen wij er voor de DKTP/HepB/Hib* niet te laten zetten. Ik mis het bewijs van de veiligheid van de vaccins, aangetoond in wetenschappelijk, dubbelblind, zuiver placebogecontroleerd onderzoek en in zogenaamd farmacokinetisch onderzoek.”
*Beschermt kinderen tegen zes ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hepatitis B en Hib-ziekten. Hib staat voor Haemophilus influenzae type b, een bacterie die bij vrijwel alle mensen zo nu en dan in de neusholte voorkomt.

Is dit een gezamenlijke keuze van u en uw partner geweest? Was deze keuze snel gemaakt?
“Mijn man denkt er hetzelfde over. Ik vond dat hij zich net zo goed moest verdiepen. Mocht mijn kind toch een kinderziekte krijgen, wil ik niet dat mijn man met zijn vinger kan wijzen. Wij kiezen samen voor kinderen dus ook samen voor wel of niet vaccineren.”

Zou u uw kind wel laten vaccineren als uw kind anders niet naar de opvang kan?
“Ik zou mijn kind niet laten vaccineren voor de opvang. Er is vast een alternatief te bedenken. Eventueel een oppas aan huis. Hier betaal ik graag meer voor.”

Bent u zelf vroeger gevaccineerd? Hoe kijkt u daarop terug?
“Ik ben vroeger zelf gevaccineerd. In die tijd was het normaal om te volgen. Ook waren er minder vaccins en minder grote cocktails. Dit is niet meer te vergelijken met nu. Mijn ouders hebben gedaan wat zij dachten dat het beste was voor mij en mijn broertje. Dat doe ik nu ook bij mijn kindjes. Doen waarvan ik denk dat het beste is. Ik geloof ook niet dat er een arts is die vaccineert met de wetenschap dat hij daar schade mee aanbrengt.”

Wat zeggen uw vrienden/kennissen van het niet vaccineren?
“Mijn vrienden en familie weten dat wij niet vaccineren. Sommigen vinden het eng maar eigenlijk snappen ze het allemaal wel. Ik heb zo veel informatie gevonden in mijn zwangerschap die ook bij hun vraagtekens opriepen. Sommigen kozen ervoor wel te vaccineren en anderen niet. Ik accepteer en respecteer ieder zijn keuze hierin want het is echt geen makkelijke keuze. Achteraf kun je pas zeggen of je het juiste hebt gedaan. Er is zoveel te vinden online, maar van beide kanten vraag ik mij af wat nou waarheid is. Ziekten die teruggedrongen zijn door vaccinatie in plaats van hygiëne? Sommige ziekten waren al op retour dus heeft het vaccin hier wel in bijgedragen? Er zijn zoveel vragen, maar zo weinig antwoorden. Ik vind dat elke ouder een goed afgewogen keuze moet kunnen maken met eerlijke informatie.”