Eigenaar van restaurant Sparkling, Rick van der Ploeg, liet maandag weten dat hij na ruim 7 jaar zijn restaurant verkoopt. Wij vroegen hem waarom, en hoe hij de toekomst voor zich ziet.

Waarom heeft u ervoor gekozen Sparkling te verkopen?

Ik heb er een dubbel gevoel bij, mensen feliciteren me maar ik vind het niet echt een felicitatie waard. We zijn echt één van de beste restaurants van Utrecht, omdat we echt kwaliteit leveren, maar we zaten gewoon in de verkeerde straat. Ik heb hier altijd wel goede tijden gehad, maar de laatste tijd viel het allemaal erg tegen. In de Voorstraat heb je weinig aanloop, en mensen willen hier blijkbaar niet meer erg lang gaan zitten, maar snel door.

Bij ons werd het helaas steeds rustiger. Ik merkte weinig van de economische groei. Het is niet gelukt om mensen weer enthousiast te maken voor deze zaak. Daar zijn natuurlijk verschillende redenen voor. Ik wil vooral naar mezelf kijken, maar ik denk dat het ook deels komt doordat de site waarom restaurants beoordeeld worden, IENS sinds een tijdje een andere puntentelling hanteert, waardoor de ambiance van de zaak zwaarder wordt gewogen in het beoordelen van een restaurant. Hierdoor zijn wij gezakt van plaats zes naar plaats 60.

Ik werd gebeld voor een aanbod, door de volgende eigenaar. Toen zijn we  tot elkaar gekomen, en heb ik besloten dat dit het juiste moment was om eruit te stappen. Nogmaals, ik sta er niet om te springen, maar het is een optelsom van elementen die maken dat het is zoals het is.

U heeft ruim zeven jaar in de Voorstraat gezeten. Wat vond u van ondernemen in de Voorstraat?

De Voorstraat is altijd een beetje een ruige straat en ook een beetje een ondergeschoven kind geweest. Ik heb lang in deze buurt gewoond. Het is geen dynamische straat en er vestigen veel dezelfde soort zaken. Het is niet een straat waar heel veel dagjesmensen komen, er is weinig aanloop omdat het ook niet echt een winkelstraat is. Dit is denk ik ook een van de redenen waarom Sparkling hier niet thuis hoorde.

Er gaat zich een  nieuw Aziatisch restaurant in dit pand vestigen. Er zitten ook al een aantal Aziatische restaurants in de Voorstraat, denkt u dat het toch aan kan slaan?

Zeker. Het wordt natuurlijk ook één van de weinige Koreanen in de stad. Ook omdat de keuken nu ook binnen geplaatst gaat worden. De Voorstraat is wellicht wel gewoon een straat waar ze concepten als deze nodig hebben.

Zoals u in de media laat weten gaat het bij restaurants op de Voorstraat meer om een snelle hap. Denkt u dat deze snelle-hap concepten op meer plekken in Utrecht, of zelfs landelijk aan het groeien zijn?

Vooral door de weeks denk ik dat mensen hier wel meer behoefte aan hebben. Het geldt natuurlijk niet overal, niet elke locatie leent zich ervoor. Maar ik heb wel het idee dat er in de Voorstraat echt wat meer behoefte aan is aan het vlugge eten, wat natuurlijk ook kan.

Bent u van plan een andere horecazaak te gaan openen in de toekomst?

Ik zit al vanaf m’n veertiende in de horeca, dus ik weet niet beter. Een nieuwe zaak komt er waarschijnlijk wel, maar ik ben er nog niet uit wat dat moet gaan worden.

Wordt dat weer iets culinair hoogstaand als Sparkling, of gaat u het over een andere boeg gooien?

Ik weet het nog niet, maar de trends spelen natuurlijk wel in je hoofd. Utrecht is niet echt een culinair volk. Amsterdammers bijvoorbeeld zijn veel meer echt uit als ze gaan eten. Ook gaat het de meeste Utrechters en dagjesmensen vooral om het snelle. Steeds meer mensen zijn gehaast. Het is natuurlijk niet gek om dat gegeven in je achterhoofd te houden in de toekomst. Misschien ga ik me ook wel op de massa richten, maar dan wel aan de bovenkant van de kwaliteit.

Hoe ziet u de toekomst van Utrecht voor zich, op het gebied van horeca?

Ik vind wel dat er te veel horecazaken bijkomen, in een te korte tijd. Er zijn ontzettend veel restaurants bijgekomen in de afgelopen tijd, en er mogen nog 100 tot 150 horecazaken bijkomen. Utrecht is een beetje aan het doorschieten op dat gebied. Mensen willen ook nog gewoon graag winkelen. Ook wordt het gebied rond het Centraal Station steeds meer gevuld met horeca. Mensen van buiten Utrecht komen haast niet buiten dat gebied, omdat op die plek al alles zit wat nodig is. Vroeger had ik nog wel veel mensen van buiten Utrecht in Sparkling, maar dat werd het laatste jaar minder. Je moet echt heel actief zijn op social media en je op internet goed profileren, wil je deze mensen nog trekken naar een straat als de Voorstraat. Dat is helaas niet gelukt, maar ik blijf bezig!