De 31-jarige Shamida Smulders van Smulders Kookt brengt sinds een aantal maanden haar maaltijden rond op een elektrische bakfiets. Zij stond hiervoor op de Jaarbeurs om haar klanten blij te maken met vers bereide meeneemmaaltijden. Dankzij een ‘crowdfunding’ heeft Smulders in twee weken tijd een mooi bedrag vergaard voor marketingdoeleinden, met als doel haar bedrijf uit te breiden. Ze wil graag nog meer mensen kunnen voorzien van maaltijden.

“Tot mijn 22e maakte ik alleen maar diepvriespizza’s en frikadellen. Ik vond vroeger weinig lekker. Totdat ik in een studentenhuis ging wonen met een grote keuken. Ik begon daar met koken en ik ben nooit meer opgehouden. Ik heb alleen maar in mijn eigen keuken gewerkt, op mijn drie weken stage bij Ottolenghi in Londen na. Op mijn 26e ben ik begonnen met ‘Smulders Kookt’. Ik stond toen met een tachtig jaar oude bakfiets, die ik zelf heb opgeknapt, op het Jaarbeursplein. Op die manier konden mensen, bijvoorbeeld op weg naar huis van werk, een verse maaltijd bij mij ophalen. Nu heb ik een webshop en een elektrische bakfiets om het eten in rond te brengen. Dit doet mijn broertje of ik. Ik heb het concept enigszins aangepast.

Tot mijn 22e maakte ik alleen maar diepvriespizza's en frikadellen

Dit heb ik gedaan omdat het een beetje ophield bij de jaarbeurs. Ik werd daar gedoogd omdat ze aan het verbouwen waren. En vier jaar lang in de kou staan, vier uur per dag, is ook niet alles. Ik begon soms om zeven uur ’s ochtends met werken en was dan om negen uur ‘s avonds thuis. Het was goed zoals het was daar en ik wilde graag door. Als ondernemer wilde ik gewoon ondernemen. Veel mensen missen mij op de Jaarbeurs. Ik had alleen maar vaste klanten, ik kende iedereen. Ik heb nog steeds veel vaste klanten. Veel nieuwe, maar voornamelijk veel oude. Ik denk dat zo’n 80 procent van mijn klanten al klant was voordat ik ging rondbrengen. Als ik zelf alles zou  bezorgen zou het te tijdrovend zijn. Dan is het bij elke voordeur: “zin in een bakje koffie?”. Dan is het alleen maar gezelligheid. Bij de Jaarbeurs had ik ongeveer duizend gezinnen per maand. Mijn doel is om straks 2000 gezinnen per maand te voorzien van mijn maaltijden. Dan is het ook de bedoeling dat ik niet meer zelf ga bezorgen, zodat ik mij echt kan focussen op mijn zaak. Ik zou er ook graag iemand bij willen die mij kan helpen met koken. Op het moment dat ik alleen maar producties sta te draaien, kan ik mij niet bezighouden met ondernemen en staat mijn bedrijf stil. Wanneer mensen mij vragen wat voor gerechten ik maak, dan zeg ik altijd ‘Soul food’. Dingen die ik lekker vind combineer ik met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan curry met stamppot. Het Midden-Oosten is echt mijn ding. Ik ben afgelopen jaar ook twee keer naar Libanon geweest. Ik vind het geweldig daar. Ik creëer vaak mijn eigen recepten door allerlei verschillende recepten met elkaar te combineren en er op die manier mijn eigen draai aan te geven. Door ervaring wordt het natuurlijk ook steeds makkelijker om gerechten te bedenken.

Zelf ben ik al blij als ik de spatie op het toetsenbord kan vinden

Op de site kunnen mensen vanaf twee weken van te voren bestellen wat zij op een bepaalde avond willen eten. Handig he? Ik ben erg blij met de site. Mijn site is gelukkig door anderen gemaakt. Zelf ben ik al blij als ik de spatie op het toetsenbord kan vinden, haha. Smulders Kookt is ‘open’ van maandag tot en met donderdag. In de weekenden houd ik mij, ondanks dat ‘Smulders Kookt’ dan niet ‘open’ is,  ook met koken bezig. Ik doe altijd catering voor ‘de culturele zondag’ en ik sta op de zelfgemaakte markt op de Mariaplaats in Utrecht.”