Speelgoedketen Intertoys is vandaag failliet verklaard door de rechtbank te Amsterdam. Vorige week moest de winkel al uitstel van betaling aanvragen door lastige financiële tijden. Intertoys meldt dat de winkels en de webshop voorlopig open blijven.

De aanleiding voor het faillissement is de aanhoudende druk op de gehele detailhandel. De online-verkopen hebben de afgelopen tien jaar de verkoop in de fysieke winkels met vijftig procent doen dalen.

In totaal heeft de winkelketen meer dan 3000 medewerkers door het land, voor deze medewerkers is ontslag aangevraagd. De binnenstad van Utrecht telt twee filialen, die voorlopig ook nog geopend blijven. Er wordt bekeken of er mogelijkheden voor een doorstart zijn. Een eerste bericht hierover zal uiterlijk 21 maart door Intertoys gepubliceerd worden.

Hét filiaal van Utrecht, het filiaal aan de Lange Viestraat, zal uiteindelijk ook haar deuren sluiten, mocht een doorstart niet mogelijk zijn. Een medewerker van het filiaal, die liever niet bij naam genoemd wil worden betreurt het, dat “een icoon uit de winkelstraat verdwijnt”.
De sfeer in de Utrechtse filialen onder de medewerkers is bedrukt, maar ze proberen het onderling gezellig te houden. “Er wordt nog volop vracht geleverd, dus we hebben voldoende te doen.” Wat hij wel jammer vindt, is dat de medewerkers net zo weinig weten over het faillissement als de rest van Nederland. “Wij halen onze informatie bij wijze van spreken ook maar uit het AD. We werken gewoon door en zien wel wat er gebeurt.”