De meest hippe rappers van Nederland zien en de lekkerste R&B beleven? Daarvoor moet je naar SQUAD. In 2016 vond de eerste editie van dit feest plaats. Feesten, dansen, artiesten zien optreden, en dat allemaal tegelijk. Deze editie waren SBMG, Yung Felix en Numidia aanwezig om de tent af te breken samen met hun fans.

De zaal loopt langzaam vol met enthousiaste en zenuwachtige tieners. Het voelt als een schoolfeest in de eerste klas. Je voelt de spanning bijna zoals je die vroeger voelde. Jongens staan tegen de muur aan die de zaal inspecteren, meisjes giechelen samen. Ja, dit is zeker dat gevoel. Het publiek is jong, voornamelijk veertien- tot zestienjarigen. Er zijn enkele ouders met jongere kinderen. Dit werd door TivoliVredenburg al verwacht. Er wordt deze avond dan ook geen alcohol geschonken. “Dit is voor mij een first, dat ik geen alcohol mag schenken.”, zegt de jongen achter de bar.

Alle jonge fans staan te wachten op de artiesten van de avond. Felix Laman (met als artiestennaam Yung Felix) is een Nederlandse hiphop artiest en DJ. SBMG, wat staat voor Sawtu Boys Money Gang, is een rap duo gevormd door Chyvon Pala (Chivv) en Henk Mando (Henkie T.). Numidia kennen sommigen van The Voice Kids, waar zij in 2015 in de finale heeft gestaan. Deze zomer had ze de hit ‘Meli Meli’, samen met Ali B en Ronnie Flex.

Om acht uur begint het feest, er klinkt een harde beat en dan komt Numidia op met twee danseressen. Het publiek gaat los. Iedereen danst met haar mee en alle mobieltjes gaan de lucht in om het vast te leggen. Na het eerste nummer begroet ze het publiek: “Yo allemaal! Hebben jullie er een beetje zin in?”. De razend enthousiaste jongens en meisjes roepen terug. Numidia begint aan haar tweede nummer, de hit ‘Meli Meli’. Velen zingen mee. Numidia zelf is ook super enthousiast en zingt ‘Meli Meli’ zelfs drie keer. Ze sluit er dan ook met af en verlaat het podium terwijl de fans haar naroepen.

Daarna volgt een DJ. Hij draait lekkere R&B plaatjes waarop het publiek lekker danst. Na enkele minuten ontstaat er plots een ruzie tussen twee jongens, iedereen kijkt als ramptoeristen toe. Er is veel getrek en geduw. De jongens worden meteen door de bewakers de zaal uitgezet en iedereen feest door alsof er niks gebeurd is.

De DJ draait een uurtje, tot Yung Felix opkomt en aftrapt met één van zijn vele bekende nummers ‘Ja!’. De jonge fans voorin gaan los. De rest van de zaal volgt snel zodra zij doorhebben dat Yung Felix er staat. Hij draait hit na hit. Hij gaat van ‘doe je dans’ tot ‘waar zijn die kechs’ en mensen vinden het leuk. “Zijn hier nog kechs te vinden? Tuurlijk zijn hier kechs, goed zoeken!” roept Felix. Deze opmerkingen zorgen voor enige verontwaardigde blikken en verwarring bij het wat oudere publiek maar de anderen juichen om alles wat de artiest zegt. Na een klein half uur te hebben opgetreden verdwijnt ook Yung Felix weer van het podium. Het duurt maar enkele minuten tot we mogen genieten van het welbekende duo SBMG.

Chivv en Henkie T. komen op. Ze starten met het nummer ‘4x duurder’ dat in 2017 één van de grootste hits in ons land was. Ze staan springend op het podium en het publiek doet mee. Mensen roepen “vier keer duurder, de mijne is vier keer duurder” met volle overtuiging mee. Ze zingen aan het einde van de avond hun nummer ‘Hard work pays off’. SBMG staat voor een volle zaal te zingen, so I guess hard work does pay off…