Op Airbnb is een heleboel te vinden, maar af een toe zit er tussen de diamantjes een kamer die daar helemaal niet hoort. Dit zijn woningen die via woningcorporaties gehuurd worden en door de huurders weer onderverhuurd worden, terwijl dat vaak helemaal niet mag van de corporaties. De corporaties in Utrecht kampen ook met dit probleem.

De SSH meldt dat ze er inderdaad een tijd geleden achter kwamen dat de site voller zat dan gewenst met hun kamers, vaak zonder toestemming. Het mag van hun officieel wel, maar niet voor langer dan een half jaar. Er moet zeker ook toestemming voor gevraagd worden. Zij hebben vorige zomer een langdurige actie gevoerd tegen deĀ  ‘stiekeme’ ondergehuurde kamers. “We zijn er echt hard achteraan gegaan, maar het was soms nog moeilijk. Het was een kwestie van contact krijgen met de huurders, ze erop aanspreken en dan nog checken of er ook echt iets gebeurde. Airbnb moet wel leuk blijven voor bijvoorbeeld toeristen en het is jammer als ze erachter komen dat ze uit de kamer mogen omdat deze niet eens op Airbnb hoort te staan.”

De jacht gaat sindsdien door voor SSH en andere woningcorporaties, maar sinds het vorig jaar bekender werd dat er echt op wordt gelet en dat het meestal niet mag zonder toestemming, lijkt de ‘plaag’ te zijn afgenomen.

Habion, een andere woningcorporatie, vertelt dat ook bij hun elke vorm van onderhuur toestemming nodig heeft. Ze verhuren echter wel aan een oudere generatie, en dit is een reden waarom het probleem bij hun eigenlijk niet echt speelt. “Er is bij ons veel controle, dus elke vorm van afwijkende bewoning valt op.” aldus Joost Maas.

Niet alle mensen die buiten de regels onderverhuren, weten dat het niet mag. Het is dus belangrijk dat de huurder schriftelijke toestemming krijgt van de verhuurder of corporatie, anders kan je nog wel eens uit je woning gezet worden. Airbnb benadrukt dit ook nog onder het ‘Hulp bij reizen’ kopje. Dus als je dit van plan bent, eerst even checken met je huurbaas!