Een beslissende strafschop nemen zonder beïnvloed te worden door schreeuwend publiek en eigen zenuwen. Bij voetbalclub FC Utrecht trainen ze daarop met behulp van een Virtual Reality-game, genaamd Stressjam. De spelers worden getraind om hun persoonlijke stresssysteem te ontdekken, beheersen en benutten en daarmee hun prestaties te verbeteren.

Stressjam is een product van Jamzone. Dit is een bedrijf dat digitale technologie inzet om gebruikerservaringen. De resultaten hiervan worden vervolgens gebruikt voor gepersonaliseerde e-mental health programma’s. Hun nieuwste product is Stressjam, dit is een VR-game die gebruikers leert aan de thermostaat van hun biologische stress-systeem te ‘draaien’. De gebruiker wordt met een biosensor aangesloten aan een computer, zo wordt de VR-game en met het eigen stresssysteem. Een biosensor is een apparaat voor het opsporen van moleculen. Voor sommige opdrachten tijdens deze training is een hoog stressgehalte nodig om goed te kunnen presteren, voor andere moet dit juist weer laag zijn

Wil je echt goed presteren dan moet je handiger worden met stress, want stress zorgt ervoor dat je op de top van je kunnen presteert

Hoofdsponsor Zorg van de Zaak van FC Utrecht investeert in de ontwikkeling van Jamzone. Volgens directielid Jasper Touwen van Zorg van de Zaak past de samenwerking met Jamzone binnen de ambitie om met sociale innovaties meer in te spelen op de klantbeleving. Bernard Maarsingh, directeur en onderzoeker bij Jamzone, de geestelijk vader van Stressjam en eveneens klinisch psycholoog en psychotherapeut: “Iedereen wil graag een goede prestatie leveren, of dat nu op het voetbalveld is of in de operatiekamer. Wil je echt goed presteren dan moet je beter omgaan met stress, want stress zorgt ervoor dat je op de top van je kunnen presteert. Bij voetballers is dat de orde van de dag, want zij worden blootgesteld aan duizenden fanatieke en schreeuwende fans. Onderzoek wijst uit dat een VR-spelomgeving zoals Stressjam gebruikers beter laat presteren op moeilijke momenten: cognitief, emotioneel en fysiek.” 

Bram Meurs, een psycholoog die vanuit Talentenacademie is betrokken bij FC Utrecht: “Voetballers die hun stress goed kunnen managen en dat juist gebruiken, presteren beter. Ze weten wat ze moeten doen om overzicht te houden op bepaalde momenten en ook wat ze moeten doen om de goede focus vast te houden. Door de VR-ervaring leren de voetballers wat ze moeten doen om fouten te herstellen.”

Stress wordt vaak in relatie gebracht met ellende en zorg, maar wij laten zien dat je van stress ook een deugd kunt maken om beter te presteren

Jasper Touwen: “Laat stress voor je werken, is de boodschap. Door het voortdurend verleggen van de aandacht van de ene opdracht naar de andere en continue afleiding staan de hersenen altijd ‘aan’. Stress wordt vaak in relatie gebracht met ellende en zorg, maar wij laten zien dat je van stress ook een deugd kunt maken om beter te presteren. Stress kan voor je werken, als je het weet te reguleren. Binnen de gezonde bandbreedte maakt stress je scherper en verbeter je prestaties. Maar als wij altijd maar ‘aan’ staan, ontregelen wij de werking van stress en werkt het tegen ons. Dat is een belangrijke boodschap die wij de voetballers van FC Utrecht willen meegeven.”

De prestaties kunnen wel met 20 tot 30 procent toenemen als je volledig bewust bent van je eigen stress niveau

Vier spelers van FC Utrecht, waaronder captain Willem Janssen en clubicoon Mark van der Maarel ondergingen op 27 november een Stressjam-training. Ze werden in een VR-omgeving getraind om hun persoonlijke stresssysteem te ontdekken. Een directe beheersing van de stress zullen de spelers niet hebben, want er zijn zes tot acht uur gamen voor nodig voordat je de regie over je stress in handen kan hebben. Maarsingh: “In eerste instantie heb je goede voetballers nodig, maar dit programma is wel een manier om meer uit je spelers te halen. De prestaties kunnen wel met 20 tot 30 procent toenemen als je volledig bewust bent van je eigen stress niveau.”