Uit onderzoek van het kenniscentrum studentenhuisvesting Kences, blijkt dat studenten na de invoering van het leenstelsel langer thuis blijven wonen. Eerst leek dit alleen om eerstejaars te gaan, maar nu blijkt dat ook tweedejaars ervoor kiezen bij hun ouders te blijven wonen. De LSVB liet weten dit zorgelijk te vinden, omdat dit schadelijke gevolgen met zich mee zou brengen voor de sociale en academische vorming.

In de afgelopen twee college jaren is het aantal uitwonende studenten gedaald naar 49 procent, terwijl het hiervoor 53 procent was.  Van de studenten die onder het leenstelsel vallen is het aandeel uitwonenden het meest afgenomen tussen collegejaren 2014-2015 en 2016-2017.

Guillaume Dijkhuizen, derdejaars student Journalistiek in Utrecht, woont ook nog thuis. ‘Ik houd te veel van Den Haag om het te verlaten, het is erg gezellig omdat mijn familie en vrienden hier wonen. Verder is het goedkoop om thuis te blijven wonen, ik heb weleens gekeken naar een kamer in Utrecht maar dat is gewoon onnodig duur.’ Verder vertelt hij dat hij er wel nadelen van ondervindt. ‘Ik heb een keer een tentamen gemist door vertraging.’

Ook Danique Grolleman woont nog thuis bij haar ouders, maar dan wel in Utrecht. ‘Ik ben dit jaar begonnen met mijn studie Communicatie en Multimediadesign in Amsterdam, en ik ben momenteel wel aan het zoeken naar een kamer daar, maar loop er tegenaan dat er gewoon te weinig aanbod is. Als ik iets vind dan is het meestal echt absurd duur.’ Ook zij ondervindt het reizen als nadeel. ‘Het is erg vervelend voor naschoolse dingen, zoals uitgaan. Je moet altijd rekening houden met het ov om terug te komen, dat heb je niet als je in de stad zelf woont.’ Maar volgens haar heeft het thuis wonen ook voordelen. ‘Ik woon nu erg goedkoop, ook is het fijn dat er voor mij gekookt wordt. Toch zou ik wel wat meer zelfstandigheid willen en daarbij zou op mezelf wonen wel echt helpen.’ Alle twee de studenten hebben geen basisbeurs.

Sommige docenten merken ook aan het gedrag van studenten dat er meer langer thuis blijven wonen. Jeroen Heuts, docent aan de Hogeschool Utrecht vertelt: ‘Eerstejaars studenten lijken tegenwoordig meer op middelbare school leerlingen, ze zijn braver in de les en worden minder beïnvloedt door privé-gebeurtenissen (zoals studentenvereniging, wonen in flats, uitgaan etc.)’

Ben Krewinkel, ook docent aan de Hogeschool Utrecht zegt: ‘Als ik mijn eigen studietijd als referentie gebruik waarin veel studenten juist op kamers woonde, merk ik nu dat studenten na school vooral snel naar huis willen. Dus niet meer op school blijven hangen voor sociale activiteiten. Studenten haasten zich naar huis omdat ze verantwoording moeten afleggen. Dit gaat volgens mij de zelfstandigheid ten koste.’