In deze rubriek gaan wij om de week op zoek naar de leukste studentenhuizen van Utrecht Centrum- en Oost. Utrecht is een studentenstad, dat kan niemand ontkennen. Zoals dat hoort in een studentenstad zijn er talloze studentenhuizen te vinden. Van tochtig corpskrot tot theekransjes bij de pedagogiekstudentes, studentenhuizen zijn er in alle soorten en maten. Deze week spreken we Peter, Bart, Sander, Joris, Max en Luuk uit het studentenhuis ‘De Sweder’.

Wie zijn jullie?

Wij (Peter, Bart, Sander, Joris, Max en Luuk) wonen met zes jongens in een gezellig studentenhuis in de Utrechtse wijk Zuilen. Wij zijn allemaal rond de 23 en 24 jaar oud. Wat betreft studies is het een erg divers huis. We hebben een echte beta die zowel Natuur- als scheikunde studeert, een arts in wording, een rechtenstudent, een historicus en een filosoof. Één van ons heeft afgelopen zomer zijn studie afgerond en heeft inmiddels al een baan. Vijf van de zes komen uit Oost-Nederland; 4 uit de buurt van Zutphen en één uit Drenthe. Helmonder Luuk is de gezelligste, want Brabander.

Hoe zijn jullie op de naam gekomen?

Heel saai, maar we heten ‘De Sweder’, naar de straat, de Sweder van Zuylenweg’.

Wat maakt jullie huis bijzonder?

We hebben iets raars met brandblussers. Één van ons, We zullen geen namen noemen, gooide ooit in een dronken bui een brandblusser door het keukenraam. Verder is er als ‘grap’ een keer een brandblusser leeggespoten in de badkamer. Nu maar hopen dat er geen brand uitbreekt.

We hebben een vriendelijke huisbaas die echter weinig naar het huis omkijkt. Op de vraag van ons of hij iets aan een lekkage kon doen, antwoordde hij gevat: ‘’lekkages zijn meestal eenmalig’’. Gevolg is wel dat het huis in een vervallen staat verkeert, en op zichzelf al een bezienswaardigheid is. Alle stopcontacten in de keuken zijn kapot, waardoor het koffiezetapparaat en de waterkoker naar de gang zijn verhuisd. Op meerdere plaatsen lekt het, waardoor in de winter de boiler nog weleens uitvalt. Ook hebben we nogal eens last van muizen. Alles went gelukkig en je bouwt een hoop weerstand op.

Verder geven ook feesten, het grootste feest vindt plaats met Oud en Nieuw. Afgelopen jaar waren zeker 50 man in ons knusse huis. Het overzicht is dan snel weg, maar dat is des te leuker.

Ook zijn we afgelopen zomer met het hele huis een week naar Split (Kroatië) geweest, de eerste echte ‘huisvakantie’ was zeer geslaagd.

Hebben jullie bepaalde gewoontes of tradities?

Een raar ritueel van ons is, dat als één van ons iets belangrijks niet haalt, bijvoorbeeld een belangrijke toets of zijn BSA, dan eten we met z’n allen Chinees van de Gouden Pot, dat is de slechtste Chinees die we kennen. Een echte straf dus, gelukkig komt het niet al te vaak voor.

Een tijd lang hebben we het ‘Raadler’ spel gehad. We hadden een blik radler gekocht, dat om de beurt door iemand verstopt werd. De anderen moesten raden/zoeken naar het blik, ergens in het huis. Wie het vond, mocht het verstoppen. Op een gegeven moment wist niemand meer waar het blik was. Misschien komen we het ooit nog tegen.

Iets anders wat we erg belangrijk vinden is het avondeten. Waar mogelijk gaan we elke dag met het hele huis naar de supermarkt om eten te halen. Max en Joris kunnen goed koken. We eten altijd gezamenlijk, bij gebrek aan woonkamer, op iemands slaapkamer. Onder het eten staat de tv uit en zijn de telefoons opgeborgen. Verder wordt er samen gegamed (fifa) en kijken we regelmatig samen een film of serie.