Donderdag 2 februari heeft poppodium EKKO in samenwerking met de Herman Brood Academie (HBA) een nieuwe avond geïntroduceerd. Deze staat geheel in het teken van hiphop. Programmeur Lisa Molle sprak met ons over de uitverkochte eerste editie en vertelde over de toekomstplannen van Hiphop Saved My Life.

Lisa Molle (24) regelde voor de avond van 2 februari headliner Yung Nnelg “Een van de hiphop beloftes op het moment voor Nederland” verklaart Lisa. Een succesvolle eerste avond? Zeker weten, aldus de jonge programmeur. “Deze eerste editie ging super goed. Het publiek had er zin in en ging goed los, zeker bij headliner Yung Nnelg. Dansend publiek en meerdere moshpits: het laat zien dat de sfeer er goed in zit”. Met als aftrap de acts van de HBA begon de avond rustig, maar langzamerhand werd de zaal steeds voller. Tijdens Yung Nnelg stond de zaal helemaal vol. Na zijn optreden kon het enthousiaste publiek alle energie kwijt op de dansvloer tijdens andere hiphop muziek.

De samenwerking tussen de HBA en EKKO is niet nieuw. Voor de popstudenten van de opleiding was er al ruimte in EKKO om op te treden, doordat de afstudeerprogramma’s op deze locatie werden gehouden. Ook voor hiphop kwam de HBA naar EKKO toe, om de avond vervolgens vorm te geven: een avond voor afstuderende studenten, met daarnaast een goede headliner voor tijdens de nachtelijke hiphop dansavond. Heel tof, vindt Lisa. “Hiermee laat EKKO haar veelzijdigheid als poppodium zien. Zo stond EKKO eerder bekend als een duistere plek waar alleen maar alternatieve muziek werd geprogrammeerd. De laatste jaren heeft EKKO zich ontwikkeld tot een plek waar meerdere stijlen tot hun recht kunnen komen”. Daarnaast ziet de muziekliefhebber dat hiphop vooral bij jongeren weer graag gezien wordt. “Hiphop is weer ontzettend populair, dus het is alleen maar logisch dat wij ook hierin programmeren”.

De volgende editie is op 16 maart, waarbij Zwart Licht in Utrecht wordt verwelkomd. Een iets klassiekere hiphop act, maar in 2017 komt Zwart Licht met nieuw materiaal. Een van de redenen waarom veel mensen naar de tweede editie uitkijken, denkt Lisa. Ook op 16 maart zullen studenten van de HBA de avond aftrappen. “Al zullen die ons allemaal moeten gaan verassen”, vertelt de jongedame. Op de vraag welke namen Lisa nog graag zou willen programmeren voor de nieuwe hiphopavond, antwoordt ze: “Rejjie Snow. Deze act heb ik afgelopen Euro Sonic Noorderslag mogen zien en ik denk dat hij wel bij EKKO past. Lekker laid-back”. Ook zou ze AJ Tracey graag programmeren. “Een mooie grime belofte (een subgenre van jungle en UK garage). Al is hij misschien wat te groot voor ons poppodium.”

Mooie ambities voor de nieuwe programmeur dus. De plannen voor de editie na 16 maart zijn voor Lisa al bekend, maar met een glimlach excuseert ze zich. Deze informatie moet ze ons toch schuldig blijven. Zelf de sfeer ontdekken tijdens Hiphop Saved My Life? De kaartverkoop is gestart en kun je vinden op de site van EKKO.