Filmtheater ´t Hoogt sluit eind van deze week zijn deuren. Op 30 december zijn de laatste filmvertoningen op de huidige locatie. Om de periode tot de verhuizing naar het Werkspoorkwartier te overbruggen, worden de films het komend jaar op verschillende locaties in Utrecht vertoond, onder de noemer ´t Hoogt on Tour.

Het theater moet weg op de huidige locatie. De eigenaar gaat de panden aan het Hoogt verbouwen tot appartementen en de nieuwbouw aan de Slachtstraat wordt verkocht. Zondag 30 december is daarom de laatste dag dat de deuren opengaan voor filmvertoningen. Op zaterdag 29 december is er een afscheidsfeest en ’s ochtends om elf uur is het café, voor even een kringloopwinkel. Er wordt op dat moment een deel van de inboedel verkocht, zo zijn er bijvoorbeeld oude filmposters die weg moeten. Iedereen die ´t Hoogt een warm hart toedraagt is welkom, volgens het theater.

Het filmtheater is van plan om in 2020 in het Werkspoorkwartier een culturele hotspot te creëren, waar bewegend beeld en audiovisuele technologie centraal staan. De ambitie is om op deze dynamische plek het oude filmhuis om te bouwen tot een nieuw, bruisend podium voor beeldcultuur, passend bij de huidige tijd, waarin beeld een grotere rol speelt dan ooit tevoren. Beginnende en gevestigde beeldmakers krijgen een podium om hun werk te laten zien aan een breed publiek. Kinderen en jongeren leren digitale media, zoals film, gebruiken om hun verhaal te vertellen en verhalen van anderen beter te leren begrijpen.

Rianne Brouwers, directeur van het theater: ‘’46 jaar lang heeft ’t hoogt Utrecht dagelijks de meest bijzondere en vernieuwende films vertoond. Omdat wij pas in 2020 in het Werkspoorkwartier terecht kunnen, gaan wij komend jaar op diverse locaties ‘specials’ programmeren. We hebben helaas nog geen vaste zaal gevonden waar we onze dagelijkse programmering van premièrefilms volgend jaar voort kunnen zetten. Wel zullen we al in 2019 events gaan organiseren in het Werkspoorkwartier, maar daarnaast ook op andere plekken in de stad en in de buitenwijken.’’ Onder de naam ’t Hoogt on Tour gaat het theater de wijken in. Voor specifieke doelgroepen selecteert en programmeert het theater unieke films, documentaires en klassiekers.