Studenten met een beperking die in Utrecht studeren krijgen als tegemoetkoming een veel lager bedrag dan in andere steden in Nederland. In Utrecht ligt dit bedrag rond de 100 euro terwijl dit in steden als Amsterdam en Den Haag veel hoger is.

Als je als student met een beperking in Utrecht naast je studie niet of nauwelijks kan werken kreeg je in 2015 door de Wajong-uitkering een maandelijkse toeslag van zo’n honderd euro. Tegenwoordig zijn veel studenten met een beperking aangewezen op de normale studiefinancieringsregeling. Studenten met een beperking kunnen wel in aanmerking komen voor de aanvullende studietoeslag van de gemeente waar ze in wonen als een vermogen van minder dan 5000 euro hebben. Maar die aanvullende toeslag verschilt enorm in verschillende gemeentes.

Woon je in Utrecht en ga je daar studeren, dan krijg je 100 euro per maand aanvullende toeslag. Dat is net iets minder dan het landelijk gemiddelde van 120 euro per maand. Maar als student met een beperking in Amsterdam kan je tot 348 euro krijgen, blijkt uit onderzoek van RTL.

Tara Scally van GroenLinks Utrecht verbaast zich enorm over deze cijfers: ‘Je zou denken dat de cijfers onderbouwd zouden zijn. Maar dat is niet het geval.’ Daarom heeft het gemeenteraadslid van GroenLinks zes schriftelijke vragen ingediend bij het College van B&W. De vragen variëren van waarop de cijfers zijn gebaseerd en hoeveel studenten gebruik hebben gemaakt van deze toeslag, tot wat de maximale hoogte is van het eigen vermogen om in aanmerking te komen voor deze toeslag.

Binnen zes tot acht weken zal er een antwoord komen op haar vragen.