Het zit erop voor Douwe Bob. Vorige week vrijdag, 30 november, was het laatste concert van het eerste deel van zijn ‘The Shape I’m In Tour’ in de Ronda zaal in Tivoli Vredenburg. Het eerste deel van de tour bestond uit 8 optredens. In het voorjaar is het tweede deel van de tour, waarbij hij met 12 shows weer een groot deel van de poppodia in Nederland afgaat. Hiervoor zijn nog kaarten beschikbaar. Zijn vaste support act van deze tour is niemand minder dan Matthew Crosby.

Crosby betreedt als eerste het podium en begint ingetogen aan zijn optreden. Tijdens het eerste nummer begeleidt hij zichzelf met, een om zijn nek hangende, mondharmonica. Gedurende zijn set wordt hij bijgestaan door gitarist Jan Peter Hoekstra en pianist Matthijs van Duijvenbode uit de band van Douwe Bob. Matthew Crosby is voornamelijk bekend geworden als lid van The Common Linnets. Crosby speelt eerst de nummers ‘Easy, Babe’ en ‘Holding On’. Deze twee singles zijn dit jaar uitgebracht. ‘Hotel Piano’ is het laatst nummer dat hij speelt. Het is duidelijk dat Crosby zijn roots in Nashville heeft liggen. Je hoort de Amerikaanse country- en folkmuziek goed terug in zijn hele optreden. 

Nadat Matthew Crosby het podium heeft verlaten komen Douwe Bob en band al vrij snel het podium op. De eerste noten van de recente single ‘Shine’ worden ingezet en het publiek is meteen actief. De zaal staat vanaf minuut één niet meer stil. Nu barst de show pas echt los, wat nog niet gebeurde tijdens het ingetogen voorprogramma. Het plezier wat Douwe Bob en zijn band hebben tijdens het optreden is duidelijk te zien.

Dit is de laatste show van de najaarstour ‘The Shape I’m In’. De tour is vernoemd naar zijn gelijknamige nieuwe album, uitgebracht op 9 november. Op dit album komt het liefdesverdriet waar Douwe Bob mee kampte duidelijk naar voren. Dit is zeker terug te horen in de teksten op dit album en in de prachtige ballad ‘I Do’. Het liefdesverdriet is duidelijk te horen, maar dat is zeker niet het enige waar dit album om draait. Zijn single ‘Shine’ is een nummer met een positief geluid. ‘Dit is een break up-plaat waarop je kunt dansen’, aldus Douwe Bob. Het album gaat deels over liefdesverdriet en deels over zelfreflectie. In het nummer ‘Velvet Generation’ stelt hij de huidige samenleving aan de kaak met zinnen zoals “All high on medication, a blurry generation” en “And we got everything, or do we have nothing at all?”

Naast dat Douwe Bob het nieuwe album integraal ten gehore brengt, speelt hij ook een aantal nummers van eerdere albums, zoals  ‘Sugar’ en ‘Life Weighs Heavy’. Tijdens de drie solo’s van Douwe Bob, waarin hij zichzelf begeleidt, is het publiek elke keer muisstil en heeft de zaal ongetwijfeld, keer op keer kippenvel. Douwe zit de ene keer achter de toetsen en staat  de andere keer met een akoestische- en elektrische gitaar in zijn handen. Hij vindt het bewonderenswaardig dat de zaal zo stil is, wat volgens hem voor de Nederlander, die graag overal doorheen praat, nog best een opgave is. Opvallend is het loepzuivere en vooral eigen, unieke stemgeluid waarmee Douwe Bob de zaal betoverd.

Met zijn charme en charisma weet hij de zaal met zowel de rustigere als de uptempo nummers mee te nemen in een muzikale avond. Van donkere- naar meer funky gitaarriffs, bij de show van Douwe kan het allemaal. Dit komt mede door zijn spectaculaire band waarmee ze met zeven man, inclusief Douwe, op het podium staan. Douwe Bob en zijn band weten hoe je een goede performance neer moet zetten, het optreden is een goede mix van ingetogen muziek en spetterende gitaarsolo’s van zijn gitarist Jan Peter Hoekstra, ook wel JP genoemd. Buiten de spectaculaire muziek, zijn de teksten van Douwe Bob ook bijzonder. Zijn teksten zijn diepgaand en hij schrijft veel van zijn nummers samen met de band. Je merkt dat hij een echte singer-songwriter is. Hij heeft in 2012 niet voor niets ‘De beste singer- songwriter’ van Nederland gewonnen.

Een leuke verrassing is dat Voice Kids-deelneemster Kaylee (14) samen met Douwe Bob een duet komt zingen. Ze zingen het nummer ‘Hold Me’. Dit is origineel een duet tussen Douwe Bob en Anouk van zijn tweede album ‘Pass it on’. Kaylee en Douwe kennen elkaar van de Voice Kids, waar hij het afgelopen jaar jurylid van was. Douwe was dolblij toen zij hem koos om haar te coachen, hij vond haar stem prachtig. Het publiek is het  hiermee eens want het enthousiasme en applaus zijn enorm. Richting het einde komt als verrassing Matthew Crosby nog één keer het podium op. Samen spelen ze ‘Slow Down’, een grote hit en het nummer waarmee Douwe Bob in 2016 Nederland op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigde. Daarna kondigt Douwe aan dat zijn drummer een nummer gaat zingen. De drummer, Bram Hakkens, verrast het publiek met zijn performance en deed zeker niet onder voor Douwe Bob! Het is bijzonder om te zien hoe muzikaal zijn band is.

Wat de avond extra leuk maakt is dat er allerlei dingen gebeuren die je in eerste instantie niet verwacht. Je wordt echt verrast en meegenomen in de show van Douwe Bob en zijn band. Douwe Bob blijft sinds zijn doorbraak in 2012 maar verbazen, zeker ook met zijn nieuwe album ‘The Shape I’m In ’ die weer een ander en nieuw geluid heeft.