De aanleiding
De anti-islambeweging Pegida heeft onder leiding van voorman Edwin Wagensveld gisteren gedemonstreerd bij de Abi Bakr Issidik moskee in de Utrechtse wijk Zuilen. De buurt was uit voorzorgsmaatregel afgezet. Toch was zowel de politie als de ME aanwezig. Tegendemonstranten zijn na afloop namelijk rellen gaan schoppen en lieten een spoor van vernieling achter.

Wagensveld was in september 2017 te gast bij de talkshow, ‘De Nieuwe Maan.’ Daar gaat hij in discussie met Nourdin el Ouadi, leider van de op de islam geïnspireerde politieke partij Nida en beweert hij op gegeven moment het volgende: “Er waren tienduizenden moslims die meevochten aan de kant van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.” Wagensveld laat vorige week via de mail weten dat dit belangrijk is om te noemen en dat men hier nog steeds over zwijgt in de media. Maar de vraag is of deze bewering wel juist is.

Waar is het op gebaseerd?
Volgens Wagensveld vochten vele tienduizenden moslims mee als SS’er tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via mailcontact voegt hij hier later aan toe: “Een van de bekendste divisies is de Waffen-Gebirges-Division SS Handschar die compleet bestond uit moslims, c.a. 18.000 man.” Met de naam van de divisie heeft hij bronnen gevonden. Hij zegt hier vele stukken over te hebben gelezen op internet. Een specifieke bron weet hij niet te noemen.

En, klopt het?
Volgens het kenniscentrum Netwerk Oorlogsbronnen, gefaciliteerd door Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), was het Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar samengesteld uit moslimvrijwilligers, grotendeels Bosniakken. “Uiteindelijk had Duitsland meerdere kleine moslimeenheden waar eind 1943 21.065 moslims onder vielen. De 13. Waffen-Gebirgs-Division was de grootste divisie, bestaand uit 18.000 moslims,” werd op de site gemeld.

Het boek ‘Islam and Nazi Germany’s War,’ geschreven door auteur en historicus Dr. David Motadel en uitgegeven door Harvard University Press, bevestigt dat er tienduizenden moslims streden in de 13. Waffen-Gebirgs-Division. Motadel is assistent-professor van Internationale Geschiedenis aan de Londen School of Economics and Political Science.

Uit andere bronnen blijkt dat er ook tienduizenden moslims meevochten aan de kant van de geallieerden. Het NRC ‘factcheckte’ dit. Zij spraken onder andere met NIOD-historicus Kees Ribbens en onderzoeker Ad van den Oord, die in 2004 het NIOD-rapport Allochtonen van nu & de oorlog van toen schreef. “De schattingen van historici over het aantal Marokkaanse militairen dat in Italië vocht, lopen overigens nogal uiteen: van ten minste 40.000 tot 75.000 […] ‘Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stonden 90.000 Marokkanen paraat om met de Fransen tegen de Duitsers te vechten’, zei staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA) in 2008 bij de presentatie van het voor het NIOD uitgegeven boek Oorlog op vijf continenten,” meldt het NRC in hun onderzoek uit 2017.

Conclusie
Ondanks het feit dat Wagensveld zelf geen specifieke bron noemt voor zijn bewering, maar verwijst naar het internet, kunnen andere bronnen zijn uitspraak wel bevestigen. De bewering “Tienduizenden moslims hebben in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de nazi’s meegevochten,” is als waar te beoordelen, net als de tienduizenden moslims die meevochten met de geallieerden.