Voor veel mensen is het een woord met warme herinneringen: de Tienertoer. Inmiddels is het alweer 50 jaar geleden dat er werd gestart met de verkoop van de kaartjes. Om de mooie momenten van toen te herbeleven is er nu een tentoonstelling in het Spoorwegmuseum over die treinreizen. Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum vertelt er meer over.

Wat is de Tienertoer eigenlijk?
”De meeste mensen boven de 40 jaar zullen dit wel weten. Maar voor de generaties daarna zal ik het nog even uitleggen. In 1969 ging het niet zo goed met de NS, dat had er vooral mee te maken dat het moeilijk was om de jongeren aan zich te binden. Toen kwam de NS op het idee om een speciale kaart uit te brengen waardoor jongeren in de leeftijdsgroep van 8 tot 20 jaar onbeperkt acht dagen door heel Nederland konden reizen via de trein (alleen in de maanden juli en augustus.) Dit werd een enorm succes. Op het hoogtepunt, in 1994, werden er zo’n 324.000 kaartjes verkocht. In 1994 werd de stekker eruit getrokken omdat steeds meer jongeren naar het buitenland op vakantie wilden en het als kinderachtig werd ervaren.”

Waarom heeft het Spoorwegmuseum juist voor deze tentoonstelling gekozen?
”Omdat het dit jaar 50 jaar geleden is dat de Tienertoer is gestart en we vonden het leuk om dat door middel van deze tentoonstelling te herdenken.”

Wat is er allemaal te zien in de tentoonstelling?
”De tentoonstelling bestaat uit twee delen. In het eerste deel gaat het over de herinneringen van de tienertoerders zelf. Wij hebben als museum oproepen geplaatst met de vraag of mensen hun verhaal wilden delen. Daar is massaal op gereageerd. Zo zijn er onder andere dagboeken, foto’s en bewaarde kaartjes te zien. Het tweede deel is in samenwerking met RTV Utrecht. Zo is er een documentaire gemaakt en zijn in de tentoonstelling folders, en affiches te zien. De tentoonstelling vindt daarnaast plaats in het soort trein waar de tienertoerders bijna allemaal in hebben gezeten.”

Wat maakt de Tienertour nou zo bijzonder dat er 50 jaar na dato nog steeds aandacht aan wordt besteed?
”Voor veel tienertoerders is het een mooie herinnering. Het was voor velen de eerste vakantie zonder ouders. Ineens had je de vrijheid om te doen, te gaan en te staan waar je wilt. Dit was nog de tijd voor het internet. Nu zoek je op hoe het er bijvoorbeeld uitziet in Zeeland, maar toen wist je er helemaal niks van. Het was allemaal nieuw.”

De Jongerentoer die binnenkort van start gaat, is minder populair dan voorheen. Hoe komt dit?
”Het is niet meer zo spannend voor de jongeren. Heel veel jongeren willen nu naar het buitenland, het liefst met het vliegtuig. Spanje of Italië zijn voor hun veel interessanter dan Nerderland.”

Bent u zelf wel eens op Tienertoer geweest?
”Nee, eigenlijk niet. Ik vond in die tijd het buitenland ook interessanter. Ik heb wel vijf dagen binnen de Benelux gereisd met vrienden. Ook met de trein, maar niet in Nederland.”