Een vierdaags festival waar je je zo misselijk kunt eten als je wilt. Samen met live muziek en theater is dat het recept voor het succesvolle TREK festival. Van donderdag 6 juni tot en met 10 juni was het foodtruckfestival in Utrecht in het Griftpark te bezoeken.

In een zee van picknickkleedjes en rondrennende kinderen proberen de bezoekers zich een weg te banen langs alle foodtrucks. ‘Taco’s Amigos’, ‘Burger Duck Truck’ en ‘Asian Streetfoods’ – een kleine verzameling van foodtrucks die op het festival aanwezig zijn. Maar ook is er onder andere de keuze uit bulgur bowls, fish and chips, en vers gemaakte pizza.

Het is na twee dagen harde wind en regen eindelijk opgeklaard, en dat is te merken aan het aantal bezoekers. Het is druk, maar omdat er een enorm aanbod uit verschillende trucks zijn, staan er geen absurd lange rijen voor de foodstands. De sfeer is goed, want als er gelach boven de liveband uit komt, weet je dat het écht gezellig is. Een groepje meiden staat met een bakje sushi en een biertje in de hand te zoeken naar een plekje om te kunnen zitten. Overal staan tafeltjes met houten klapstoeltjes, maar nergens meer is er plek om te zitten. Dan maar op het gras, ergens tussen burger-etende kerels en een jong stel met een peutertje. Glimlachend naar de peuter raakt het groepje in gesprek met de moeder van het kindje, terwijl de sushi in een rap tempo opgegeten wordt.

Bovenop de vuurtoren van het festival is het terrein goed te overzien. Een kleine zweefmolen voor kinderen, een ronddraaiende Coca Cola-bar, een suikerspinmachine, je kunt het zo gek niet bedenken. Er is een enorm aanbod, wat bijzonder is, aangezien dit festival gratis toegankelijk is. Eenmaal aangekomen bij een truck waar frozen yoghurt met Amerikaanse pancakes te halen is, wordt al snel duidelijk hoe het festival gratis toegang kan verlenen: de prijzen van het eten zijn hoog. Voor een bakje met de yoghurt betaal je al zes euro. En voor een relatief kleine vega burger wordt al gauw de acht euro aangetikt. Toch lijkt dit niemand dwars te zitten. Waar je ook loopt op het terrein, er wordt gegeten.

Waar je ook meer voor betaalt dan op andere festivals, is de aanschaf van een beker. Een eenmalige aanschaf van een hardplastic beker van 2,50 euro is noodzakelijk, wil je een drankje kunnen drinken. Als je een nieuw drankje bestelt, krijg je je drankje in zo’n zelfde, schoongespoelde beker. Op deze manier wil het festival aandacht voor duurzaamheid creëren, en het plastic afval verminderen.

Verlekkerd kijkt een jonge vrouw naar het plaatje van een Frosé op het bord langs één van de vele barretjes. Een frozen rosé cocktail lijkt in trek te zijn vandaag, met elke pas die je zet komt er wel weer eentje voorbij. Het lekkere zonnige weer helpt mee aan het zomerse plaatje, en door de opstijgende rokerige geur van de gegrilde steak-stand lijkt het alsof dit festival een enorme barbecue is. Samen met de muziek, ongedwongen sfeer én de ruime variëteit aan eten is dit festival in Utrecht, net als de voorgaande jaren, weer een enorm succes.