Jongens met gouden kettinkjes gekleed in campingsmoking staan in de rij voor ‘The Bassment’, een nieuwe nachtclub in de Voorstraat. Meisjes met fanny packs om en grote ringen in hun oren staan een sigaretje te roken voor het raam. Vanavond is La Cassette, een hiphop feest voor jong talent. Er zijn veel jongeren en er is weinig slaap. Vanavond gaat het dak eraf.

Het is de tweede editie van La Cassette, de twee organisatoren Vincent ( 21 ) en Mees ( 19 ) hebben er zin in. Bij binnenkomst is het duidelijk dat ze alles zelf doen. Vincent zit de kaartverkoop te regelen terwijl Mees beneden een feestje aan het maken is. De twee HKU-studenten hebben al hun studiefinanciering hierin gestopt en dat is te zien. Overal in de stad hingen de afgelopen dagen posters van het feest. En ook binnen hebben ze posters hangen.

Het jong talent van vanavond is ‘Tano Rivers’ twee huisgenoten die sinds kort bezig zijn heel Utrecht te veroveren. Ze maken diepzinnige tracks waar ook een goede beat achter zit om op te dansen. En dat is te merken. Voordat ze beginnen kan je aan Floris zien dat hij een beetje zenuwachtig is, hij praat veel en is heel enthousiast. Maar op het moment dat hij zijn microfoon in handen krijgt verandert er iets. Hij wordt een zelfverzekerde jongen die bewust zijn woorden kiest. Hij verteld een verhaal en iedereen mag het horen. Het publiek, wat eerst netjes op de maat van de muziek zat te dansen, gaat nu helemaal uit z’n dak. Er wordt aangemoedigd en geapplaudisseerd.

Daarnaast komen er  nog verschillende DJ’s en MC’s die het publiek meenemen in hun hiphop wereldje. Ze draaien muziek van de jaren 80 tot nu. Alles komt voorbij en het publiek gaat nog lang niet naar huis.

Lotte ( 19 ) vertelt dat ze in tijden niet zo’n leuk feest heeft meegemaakt. Ze snapt dan ook niet waarom er geen grotere opkomst is. Ze hoopt dat dit feest elke maand naar Utrecht komt. Timo ( 18 ) vindt het een gezellige boel en voelt zich meteen thuis. Ook heeft hij een gedichtje gemaakt over deze avond.

Ik wil wel,
100 cassettes,
Op m'n kast zetten,
Maar waarom moet ik nou weer krap bij kas zitten

‘Ik wil wel, 100 cassettes, Om mn kast zetten, Maar waarom moet ik nou weer krap bij kas zitten.’

De avond wordt afgesloten met DJ Kakadua, een DJ met als thuishaven ‘The Big U’ oftewel Utrecht. Hij mixt oude hitjes zoals ‘The message’ van Grandmaster Flash tot ‘Talkin’ all that Jazz’ van Stetsasonic. Een deel van het publiek gaat daarna richting huis, maar de harde kern blijft nog even hangen.

Bij de in- en uitgang staat een mandje met allemaal cassettes erin. Volgens Pleun (19) waren die cassettes door de hele stad verstopt. ‘Als je zo’n bandje vindt en inlevert bij de ingang krijg je een kaartje van de twee gastheren’. Ook gaven die heren de bandjes aan vrienden zodat die een vrijkaartje hadden voor het feest. Voor de volgende editie dus een goede tip, zoeken naar de cassettes voor een knal feest bij La Cassette.