UTRECHT- Studenten betalen vaak zo'n honderd euro teveel huur in Utrecht. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De LSVb meldde dit vandaag in een persbericht op hun website.

Landelijk gezien betalen studenten gemiddeld 55 euro per maand te veel aan huur. In Utrecht betalen studenten dit bijna twee keer te veel. Utrecht is dus een uitschieter als het gaat om de hoogte van de huur van studentenkamers. “Het is tijd dat de overheid ingrijpt”, zegt Jarmo Berkhout voorzitter van de LSVb  “Studenten hebben het recht om goed geïnformeerd te worden over hun rechten.” De LSVb ziet elk jaar weer dat studenten veel te veel huur betalen, studeren dreigt zo onbetaalbaar te worden.

Landelijk gezien betaald gemiddeld zo’n 73 procent van de studenten te veel huur. De hoogte van de huur wordt bepaald door een puntensysteem. De student is jaarlijks ongeveer 600 euro te veel kwijt aan huur, concludeert de LSVb. Volgens Berkhout houden verhuurders zich dan ook niet aan dit puntensysteem, studenten moeten dit vervolgens zelf maar uitzoeken. Deze situatie is volstrekt oneerlijk voor de gedupeerde studenten.

De LSVb wil de politiek oproepen om iets aan de situatie te doen en de studenten informeren over hun rechten. Daarom organiseert de LSVb van 8 tot en met 17 mei een tour in acht studentensteden. “Het is tijd dat er actie wordt ondernomen”, zegt Berkhout.