Utrecht maakt geld vrij om creatieve makers een kans te bieden om zich verder te professionaliseren. Onder de doelgroep vallen, theatermaker, dansgezelschappen, muziek initiatieven en nieuwe festivals. Zij mogen met deze nieuwe subsidie bijvoorbeeld hun meerjarenvisie en ondernemersplan uitbreiden.

Utrecht wilt makers de ruimte bieden om zich voor te bereiden op het professionele kunst leven. Student en Starters, D66, SP, VVD, GroenLinks en CU hebben een motie ingediend tijdens de behandelingen van de voorjaarsnota van dit jaar. Met dit geld kunnen de makers en initiatieven zich richten op het versterken van de zakelijke organisatorische kwaliteiten en of het vergroten van kennis door middel van workshops of cursussen. “Ik vind dit een mooi initiatief om nieuwe kunstenaars te helpen op hun weg naar succes, op deze manier komt Nederland steeds meer in aanraking met de verschillende kunstdisciplines, het is ook een extra push en motivatie voor jonge makers zoals wij”, zegt Bai le Wiegmans. Zij is op dit moment bezig met het opzetten van een dansgezelschap met drie andere dansers. Volgens haar gaan kunstenaars op deze manier meer uit hun schulp kruipen.

In de subsidieaanvraag moet de doelgroep aan geven wat zij nodig hebben om hun ontwikkelingen waar te maken. Zo moeten ze een motivatiebrief mee sturen met daarin hun ambitie en waarom ze zich meerjarig en duurzaam willen verbinden met Utrecht. De makers die in aanmerking komen voor deze subsidie worden meegenomen in de cultuurnotaperiode van 2021-2024. Het voortbestaan van de talentvolle makers en culturele initiatieven is belangrijk volgens Gemeente Utrecht, zij zorgen voor veel vernieuwing, veelzijdigheid en dynamiek in het culturele leven.

Er hangen nog wel wat voorwaarde aan de subsidie aanvraag. Zo moeten de jonge makers en initiatieven niet langer dan zes jaar bestaan en moeten zij gevestigd zijn in Utrecht. De gemeente geeft een subsidie bedrag van zevenduizend euro per aanvraag. Voor 2019 stelt de gemeente honderdduizend euro vrij.  Het aanvragen van de subsidie kan tot 19 februari 2019.