Kerst draait voor de meeste mensen om kalkoen eten, schoonfamilie onder ogen komen en de tekst van Last Christmas meebrullen. Maar het kan ook anders, dat bewijst het verhaal van Catrien van Opstal over de Kinderkerk in de Lutherse Kerk. Hoe de Kinderkerk elk jaar iets leuks knutselt om zo steeds meer over Kerst te leren.

Naam: Catrien van Opstal

Leeftijd: 61 jaar oud

Beroep: predikante bij de Lutherse Kerk in Utrecht

‘De Lutherse kerk doet niets specialer dan andere kerken met Kerst. We hebben een kerstconcert en natuurlijk de kerstochtend en kerstnacht. Ook is het niet veel drukker dan normaal. Soms zie je wel mensen waarvan je denkt ‘wie ben jij eigenlijk’ maar meestal zie je mensen die je persoonlijk kent en bij meerdere diensten ook komen.

In de kerstochtenddienst besteden we altijd veel tijd aan de kinderen en bespreken we ook onderwerpen die zij snappen. Dan gaan zij de kerststal inrichten en gaan ze een kerstlied zingen. De Kinderkerk begint bij kinderen van 6 jaar en we hebben er kinderen zitten tot 8 jaar want oudere kinderen zijn er niet echt. De Lutherse gemeenschap bestaat wat meer uit oudere leden, 65+ers. Ook heeft het een aardige groep jongere mensen.

Als wij, ouderen, uit de Bijbel gaan lezen, dan gaan vaak de kinderen naar hun ruimte, gaan ze een kaarsje aansteken en krijgen ze een verhaal te horen. Aan het einde komen ze weer terug en zingen we een slotlied tezamen en krijg je de zegen.

Daarnaast hebben we ze ook nog op peuterleeftijd, tot 4 jaar. Die zitten dan drie keer per jaar hier in de kerk zodat ze het kerkgevoel mee te krijgen en ze alvast voelen dat het echt hun kerk is. Ze zitten dan op kleden voor in de kerk. Ze krijgen verhalen uit prentenboeken te horen en ze mogen bijvoorbeeld over de kerkbanken rennen en springen als eenmaal iedereen uit de kerk is.

De kinderkerk hebben we al zo’n 15 jaar. Met kerst doen de kinderen allerlei soorten dingen. Twee jaar geleden waren ze verkleed als de kerststal van Jezus en deden ze spelletjes. Ook hebben we een keer een tableau vivant gemaakt, het uitbeelden van de kerststal van Jezus. Elke kerstochtend doen ze eigenlijk iets bijzonders. Dit jaar hebben we een engelenhemel gemaakt. Het begon met dat wij nooit een kerststal hadden in de kerk. Mensen zeiden tegen ons “Is het niet eens leuk om een kerststal in de kerk te hebben?’’. Toen zijn mensen daarmee aan de slag gegaan en is het een kerststal van allemaal afvalmateriaal geworden. Bijvoorbeeld de doos waarvan ze dan een kerststal hebben gemaakt. En iedere keer komen er weer andere dingen bij. Vorig jaar hebben we een groot project gehad waarbij allemaal sterren zijn gefiguurzaagd en met draadjes door de rozetten naar beneden kwamen en zo de kerk in. De kinderen hebben dat dan beschilderd en  lichtjes in aangebracht. Via die rozetten die open zijn kunnen ze met touw die sterrenhemel naar beneden laten en dit jaar dan de engelenhemel. Ook de engelenhemel is gemaakt van afvalmateriaal. De ‘hemel’ is gemaakt van schuimplastic. De drie zijn aan elkaar gemaakt en zo een geheel geworden. Die zijn mooi beschilderd met lichtblauw (de hemel), en er zitten allemaal watten omheen met stippeltjes om het wolken idee te geven. Verder is het versierd met ‘engelenhaar’ en kerstballen, en er komen allemaal engelen op die de kinderen dan hebben gemaakt en geschilderd.

En nu met de advent zijn ze bezig met deze engelenhemel en met een kijkdoos.  Advent is de voorbereidingstijd voor de kerst. Meestal zijn we al een maand van tevoren bezig.

‘’Wat kerst voor mij betekend?’’ Voor mij is het dat God mens wordt in Jezus, dat is voor mij het ongelofelijke dat God zo dichtbij kan komen. We kunnen hem aan een kruis spijkeren, alles met hem doen, maar hij gaat toch zijn eigen gang door met ons in liefde. Dus voor mij is Kerstmis de liefde van God.’